Възстановен паметник осветиха на Трети март в Гурково

0
68



Възстановеният паметник, белязал пътя на руския пълководец генерал Гурко и неговата войска, беше осветен навръх Националния празник на Република България в местността “Корията” в Гурково, съобщиха за БТА от местната администрация. Над 30 години мястото е било изоставено, а паметникът е тънел в разруха. 

„За един месец родолюбиви жители облагородиха пространството и го превърнаха в мемориален комплекс. С благодарност за тяхното усърдие, ентусиазъм и енергия“, каза кметът на община Гурково Кънчо Папазов по време на тържественото честване на Националния празник, който за първи път се отбелязва в историческата местност. Кметът удостои доброволците с грамоти за доказано родолюбие, патриотизъм и обществена активност, проявени при възстановяването на паметника.

На Трети март преди 146 години бе подписан Санстефанският мирен договор. Той сбъдна мечтата на нашите възрожденци – всички българи да живеят в една свободна държава. Нека помним историята си, нека я разказваме на децата и да я предаваме на поколенията, защото само народ, който помни миналото, има и бъдеще, заяви Папазов.

Деца, ученици и жители на Гурково почетоха с шествие с националния трибагреник паметта на героите за свобода, чиито завети следват Генчо Къргов, Стоян Груйчев, Никола Веранов, Иван и Павли Караколеви, Злати Узуна, Михаил Греков и безброй безстрашни хаинчани и смели народни закрилници и войводи, които превеждат отряда на генерал Гурко през прохода, посочиха още от администрацията.

В знак на признателност към паметното дело стотиците жители поднесоха венци и цветя, отслужена беше панихида, а дружеството „Хайдушка чета Войвода Генчо Къргов“ направи инсценировка на исторически моменти.



Източник БТА