Във втората си самостоятелна изложба “Полувечност” Божил Божилов експериментира с нова за България технология за печат

0
67



“Полувечност” обединява виждането, че нищо не е вечно – нито вярата, нито времето, нито любовта, надеждата, нито дори смъртта. Всичко в един момент свършва и се транспонира в нещо друго. Може да изглежда малко мрачно като визия, но всъщност идеята зад нея не е. Това каза пред БТА художникът Божил Божилов минути преди откриването на неговата втора самостоятелна изложба в залата на Дружеството на бургаските художници, която включва живопис и нов вид дигитален печат. Той поясни, че отчасти идеята за заглавието е от песен на британската група Bring Me The Horizon.

“Това е резултатът от моя експеримент с една нова технология, която е съвсем нова за България”, обясни още авторът. В основната част от представените произведения Божилов използва т.нар. pestto, или структурен тапет за тониране. Материалът е вид релефен тапет, в който няма никаква пластмаса и съдържа минимално количество дървесина, което го прави много щадящ към природата. Върху тази основа се печата със специална технология и структурен пигмент, който създава релеф. Две от представените в изложбата творби са “сурови” и на пръв поглед отдалеч изглеждат като изцяло бели платна, но по-внимателното вглеждане отблизо или под ъгъл разкрива върху тях уголемен пръстов отпечатък или пък изрисуван силует на оригами. 

“Оттам нататък моят експеримент представляваше живописната база и играта с цветовете и формите върху тази основа. Първо всичко е правено от мен на скица, след което е дигитализирано, отпечатано и чак после е доработвано след опъването върху рамките”, поясни Божилов. 

Експозицията представя общо 25 творби, като основната част от тях показват първите стъпки на автора в тази посока на експеримент, която той смята да продължи и увеличи като мащаби. Включени са и по-стари живописни произведения, които Божилов нарича “рециклирани”, защото използват като основа изхвърлени край контейнерите за отпадък дъски, палети, картони, страници от книги. Има и няколко по-стари работи, които съчетават офсетни плаки с рисувани върху тях образи.

“В момента тази техника и технология с pestto ми е много интересна, защото правя за себе си нови открития на момента и е нещо, за което няма кой да ми подскаже и много ми допада”, казва Божилов. 

Открива технологията покрай работата си като печатар в една от големите печатници в града и благодари за възможността да прави тези свои творчески експерименти на собственика Александър Танев. “От около година и половина налагаме тази технология на българския пазар като част от портфолиото ни от продукти за интериорен дизайн. За да разбера как се работи с нея, бях на обучение във Вилнюс и откакто ми попадна в ръцете, съм хлътнал в тази посока и смятам да я развивам”, коментира още Божилов.

Според него материалът е много благодатен и предоставя много възможности. “Нужно е само вдъхновение, фантазия и време”, казва още той. “Надявам се тези първи мои стъпки в тази посока да допаднат на публиката, защото са създадени буквално в последните три месеца преди откриването на изложбата. За себе си мога да кажа, че съм полудоволен”, допълни още авторът на изложбата “Полувечност”.

Експозицията може да бъде видяна в Дружеството на бургаските художници до 4 май.



Източник БТА