Във Варна отвори врати ново артистично пространство, наречено „Галерия 33“

0
60



Във Варна отвори врати ново артистично пространство, наречено „Галерия 33“. То се намира в сграда от началото на ХХ век в старата част на града. 

Откриващата изложба се състои от живопис и скулптура на стари майстори и съвременни автори, като всички творби са от колекцията на галерията, каза за БТА единият от собствениците – Николай Нинов. В залите могат да се видят и много малки пластики на Нинов редом с произведения на Величко Минеков, Зиятин Нуриев и Маргарита Пуева. Живописта е представена от Никола Манев, Милко Божков, Стоимен Стоилов, Кольо Карамфилов, Стоян Цанев, Димитър Буюклийски, Емил Стойчев, Захари Каменов, Любен Диманов, Атанас Хранов и други автори от Варна и страната. 

Идеята да открием това пространство е съвместна с финансиста Стоян Стоянов, който от около година е запален колекционер и притежател на внушителна сбирка, посочи Нинов. Пространството, което приютява изобразителното изкуство, е подготвяно в продължение на четири месеца, допълни той. 

Настоящата изложба, която включва малка част от притежанията на „Галерия 33“, ще остане до края на месец март, след което екипът има намерение да прави общи и самостоятелни изложби на съвременни автори, включително на модерно изкуство, видео и инсталации, каза Нинов и добави, че са отправили покани към Стоимен Стоилов, Милко Божков и Атанас Хранов. Пространството е разделено на две нива, като на втория етаж са изложени платна на стари майстори. Собствениците обмислят дали да не запазят тази концепция и занапред да оформят там постоянна експозиция. С мащабна пластика на два коня на входа, галерията демонстрира и възможностите на леярната, която собствениците притежават. Тя е една от трите големи в страната, уточни Нинов. 

Двамата със Стоянов планират през лятото да отворят и артистична база за пленери и резиденции в покрайнините на Варна, която ще се помещава в къща на Никола Манев. Нинов посочи, че се надяват до юни месец да завършат нейния ремонт и да започнат да посрещат гости. През месец май „Галерия 33“ ще участва и във Форума за съвременно визуално изкуство „Буна“ във Варна, съобщи собственикът. 

 



Източник БТА