Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържественото отбелязване на 146-ата годишнина от Освобождението на България

0
74



Военнослужещите от Българската армия ще участват в отбелязването на Националния празник на Република България 3 март в цялата страна, съобщи пресцентърът на Министерство на отбраната (МО). В тържествените прояви в София ще участват заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 

Церемонията по издигане на Националното знаме на Република България ще започне в 11:00 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата. В нея ще участват представителни формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. По време на церемонията, при изпълнение на химна, ще бъде произведен салют от двадесет артилерийски залпа. 

По повод Националния празник в 12:00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на Администрацията на президента.

От 18:30 ч. на площад „Народно събрание“ ще се състои тържествена проверка (заря). В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, както и военнослужещи от Съвместното командване на силите. Командващ на тържествената проверка (заря) ще бъде бригаден генерал Димитър Хлебаров – командир на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана (КИПКО).

В строя ще бъдат знамената-светини, символ на най-възвишените традиции и добродетели на българското воинство, напомнящи за героичния подвиг на Българската армия: Самарско знаме, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-ти пехотен Шейновски полк, Знаме на Горнооряховските въстаници, Знаме на 24-ти пехотен Черноморски полк, съобщиха още от Министерството на отбраната.

В редица населени места честванията по повод Националния празник на Република България и 146 години от Освобождението започват на 2 март. В Казанлък днес от 17:00 ч. ще бъде извършена церемония по издигане на националното знаме, последвана от тържествена проверка (заря) от 18:00 ч. с участието на военнослужещи от 61-ва механизирана бригада – Карлово и военния духов оркестър на формированието.

Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) и Представителният духов оркестър на ВМС участваха в ритуала за полагане на венци и цветя в с. Гроздьово, община Долни Чифлик по-рано днес. В 18:30 ч. оркестърът ще се включи, редом с представителен блок от Висшето военноморско училище, и в тържествената проверка (заря) в град Провадия, област Варна.

Също днес формирования от Съвместното командване на специалните операции и оркестъра на СКСО ще участват в тържествена проверката (заря), която ще се проведе в село Челопеч, област София.

На 3 март по традиция в тържественото честване, което ще започне в 11:30 ч. на връх Шипка, ще участват военнослужещите от 61-а механизирана бригада. Представителни части от бригадата ще се включат и в ритуала за издигане на националния флаг и знамето на община Карлово (от 10:00 ч. на площад „20-ти юли“ в града).

В празничния ден военнослужещи от Сухопътните войски, Военноморските сили, Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, както и от висшите военни училища ще участват в тържествените ритуали по издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя в редица населени места в страната: Белене (9:30 ч. в Парка на признателността пред Паметника на загиналите във войните беленчани), Свищов (на площад „Алеко“ от 11:30 ч. и на площад „Свобода“ от 12:00 ч.), Плевен (11:00 ч. на площад „Възраждане“), Благоевград (9:30 ч. пред паметната плоча на първия освободител на града – майор Орлински и 10:00 ч. пред паметника на Гоце Делчев), Монтана и Бяла Слатина (10:00 ч.), Враца и Козлодуй (11:30 ч.), Стара Загора (тържествата започват в 10:30 ч. пред Общината и продължават с паметно шествие с националния трибагреник до Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“ от 11:00 ч.), Димитровград (10:00 ч.) и Хасково (11:00 ч.) на централните площади в градовете, Ямбол (10:30 ч. пред Общината), Чирпан (10:30 ч. пред Паметника на освободителите), Смолян (11:00 пред паметника на Борците за свобода на площад „Възраждане“ в кв. „Устово“), Асеновград (9:30 ч. на паметника на генерал Дандевил на площад „Николай Хайтов“), Пловдив (12:00 ч. в парк „Бунарджика“ и 13:30 ч. пред Паметника на опълченците в Централните гробища), Елин Пелин (11:00 ч. на площад „Независимост“), Разлог (18:00 ч. пред паметника на Васил Левски), Шумен (18:30 ч. пред Паметника на загиналите във войните шуменци), Русе (19:00 часа пред Паметника на Свободата), Добрич (10:00 ч. при Мемориален комплекс „Хан Аспарух“), Бургас (11:00 ч. на площад „Атанас Сиреков“ и 11:30 ч. пред Паметника на загиналите в Руско-турската освободителна война), Созопол (10:00 ч. пред Летен театър „Аполония“), Варна (10:00 ч. на площад „Св. Св. Кирил и Методий“, 11:00 ч. пред Паметника на загиналите за свободата на България украински войни, 12:00 ч. пред Паметника на загиналите за свободата на България руски войни и в 13:30 ч. в кв. „Владислав Варненчик“), Черноморец (11:00 ч. пред Паметника на загиналите във войните). Почетен караул ще участва и в отбелязването на 3 март пред Паметника на победата в прохода Арабаконак.

С проверки (зари) с участието на военнослужещи от Българската армия Националният празник ще бъде отбелязан в Пловдив от 18:30 ч., Варна от 19:30 ч., Сливен от 19:00 ч., Сандански от 18:30 ч., Първомай от 16:30 ч., Чепеларе от 18:30 ч. и Дългопол от 18:30 ч.

На 3 март се отбелязва Денят на Освобождението на България от османско иго. Денят е обявен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет от 27 февруари 1990 г. и с Решение на Народното събрание от 5 март 1990 г., сочи справка на отдел “Справочна” на БТА.



Източник БТА