От майка си Стефка преди години чух едно поверие. Високосна ли е годината, не очаквай нищо добро от нея. Човек, като е млад, обикновено му идва на ум подобна мисъл: Бабини деветини!

Поне за 2020 година майка ми се оказа права. Още не бяха изчетени любопитните публикации за 29 февруари и дойде вест, че на 8 март е регистриран първият заразен с COVID-19 в България. По това време беше станало модерно да се разпространяват клипове как по улиците в китайския град Ухан умират хора, как се изкарват с чували трупове от жилищни блокове, как всички носят маски, как има наложена пълна забрана хората да излизат от домовете си… Да бъдем откровени, мнозина българи саркастично се усмихваха на драстичните мерки в комунистически Китай.

В България, Европа, САЩ, Русия царуваше демокрация. Царуваха и свобода, и слободия. И насмешка над „дръпнатите очички”… Световната здравна организация успокояваше, че се е задал най-обикновен нов грип.

Такъв е животът!

Днес, 9 дни до Новата 2021 година, България, Европа, САЩ, Русия и много, много други страни и народи са в ужас от вируса, който изхвърли в ъгъла дори надпреварата с ядрени оръжия и страха от трета световна война, впрочем, тази опасност съвсем не е отминала…  Някои пък твърдят, че Третата световна война се нарича COVID-19.

Не вярвахме в коварността на COVID-19, докато вирусът не се разяри и не започна да погубва наши познати, приятели, колеги, роднини, родители… Без да се съобразява дали са възрастни или млади хора, дали имат купища пари, или са бедни и безработни.

Пандемията скова света!

„Дръпнатите очички” се оказаха предвидливи, организирани, дисциплинирани и овладяха до голяма степен смъртната заплаха. Дори вече възстановяват икономиките си.

Колосите Европа, САЩ, Русия, Индия, Бразилия, Нигерия, други по-малки и по-големи страни му изтърваха края, както казва народът ни.

България се оказа в хаоса на неадекватната си здравна реформа, на политически противоборства, на разсипия на финанси средства, корупция, некомпетентни решения и послушничество, на криворазбрана демокрация и свобода, на светкавично забогатяване на малцина и на тотално обедняване на стотици хиляди…

Пандемията срази надежди, планове, доверие в новия голям брат, станахме свидетели на опасно заболяване на Европейския съюз, Брекзид дори насади оправдан страх за разпад на т. нар. голямо семейство, в което се видя,че командват според интересите си две основни държава – Германия и САЩ, други захапват от време на време като Италия, Испания и Полша, останалите джавкат, а керванът си върви и върви… Този път мудно и в съмнителна посока в пясъчния ураган на COVID-19… Отново и отново с вързани крака и ръце против тези, които все по-успешно се справят в с вируса – Китай и Русия. За дървените глави ще поясня, че поне в края на годината става въпрос за лекарства и ваксини, към които протягат ръка многомилионни държави като Индия, Бразилия, Аржентина, Южна Африка, Южна Корея, а и по-малките ни евробратовчеди Унгария, Словения, Сърбия… Общо на 45!

Такъв е животът!

През годината станахме свидетели на титанично сепухо, по-познато у нас като харакири, още повече като героично самоубийство на самоопределящи се като политически елит индивиди, много от които не са прочели дори що е то политика и нито една книга по философия, да не говорим за задълбочени познания по управление на държавата и кризите.  В момента България наподобява на лутащ се сал в световния океан, направляван от ветровете на политическия ураган, сал, от който всекидневно изпадат стотици и други, в чийто ръце давещите се са дали мрежите, ловят риба в бурните води и се надяват един ден с торба улов да се прехвърлят на преминаващ спасителен кораб.

Толкова мръсотия заля президент, премиер, депутати, бизнесмени, политици, управляващи и опозиция, че хиляди вече се давят в клоаката с надежда да се хванат за някое случайно храстче и се измъкнат от тази гнусотия…

Докато оцелеят!

Такъв е животът!

Не вярвам поколения българи да простят на мнозина от управляващите, които практически икономисаха пари за нови болници и отделения за тежко болните от GOVID-19, за нова техника в интензивните отделения, за лекарства, както и за командировани от други държави тук медицински специалисти. Няма да простят и за безчовечността и на малцина медицински лица, които не само че са забравили клетвата си преди да им бъдат връчени дипломите, но дори и не са проумели съдържанието й! Добре че са толкова малко, че колегите им успяват за измият черните им петна.

Такъв е животът!

За първи път кметовете и общинските съвети не изпитват желание да направят отчет за изтеклата година и да посочат реално изпълними цели. Не че нямат идеи, че не са сторили десетки добри неща. Просто се чудят как да преодолеят финансовия недоимък. Финансовата самостоятелност на общините си остава химера, дори не се и вижда надежда в обозримото бъдеще. Предизборните обещания по време на парламентарните избори отпреди 4 години са отдавна изоставени и забравени, а ще звучат и нереалистично през идните месеци.

Бизнесът се шокира. На имащите печалбите драстично спаднаха. Уволняват работници и специалисти. Някои ликвидират фирмите си. Несигурност паникьосва уволнените и застрашените от уволнение хора.

Хиляди не вярват на успокоението, което ни се натрапва от десетина дни с ваксинации, с по-малко заразени…Хората смятат колко са умрелите от заразата и колко са в интензивните отделения, смущават се, че няма конкретна информация. Политическите крамоли вече приличат повече на цинизъм, отколкото да будят някаква вяра за оцеляване.

Други, макар и малцина, мълнеоносно забогатяха и забогатяват! Насаждането на страх, че някой ще ни нападне държавата с ракети, самолети и танкове, всеки ден буди все повече гняв и омерзение, че милиарди се дават за ненужни в този момент оръжия, вместо за спасяване на здравето на народа и нацията и икономиката на държавата.

Такъв е животът!

Мнозина вече си мислят, че в действие е заговор на шепа много богати хора да намалят човечеството и да управляват милиарди роби!

На цялата тази мрачна картина като диамант блести всяко добро дело. От скромната помощ за бездомни животни до даряването на живот в операционните и интензивните отделения. Блести надежда и радост с всяко новородено дете. Блести усилието за всяка ремонтирана улица, за всяка новопостроена сграда, за осигуряването на безплатна топла храна за бедстващите, за подслоняването на бездомници и старци… Блестят всяка новонаписана книга, стих или премиера на театъра… Блестят всяка изложба, всеки концерт… Блести всяка новоушита някъде дреха или обувка, блести обикновеният труд на обикновените хора, които, въпреки всичко, създават блага… Трудът на човека зад щанда, на човека в кухнята, на обикновения чиновник, полицай, на хората които почистват улиците… Блести всеки труд! Блести и искрената помощ на дарителите, които отварят нови хоризонти на надежда за таланти, за сираци, за боледуващи, за нямащи!…

Да им благодарим!

Такъв е животът!

Фразата, която изгуби доверието на хората във врящия сос на политиката, днес се нуждае от ново съдържание – Заедно сме по-силни, заедно можем повече!

Такъв е животът!

Днес най-много се нуждаем от здраве.

Бъдете здрави!

Ще дойде ден, когато новото поколение ще гледа, слуша и чете с интерес какво е ставало по време на общочовешката война срещу COVID-19… Ние позабравихме да четем за времената на чумата, на холерата, на световните войни… И да си вадим поуки!

Лошо нещо е забравата! Пагубно!

Такъв е животът!

Пазете се! Пазете и другите около себе си!

Здраве да е! Бъдете заедно с най-близките си на Коледа и Нова година! И празнувайте с надеждата лошото да отмине и да дойдат добри времена! Колкото може, ама колкото може по-скоро!

Майка ми казваше това, което казват всички майки на децата си: Всяко зло за добро!

Честита Коледа, честита Нова година!

Димитър ДУКОВ

  1. НА ЛОВ ЗА СТУДЕНТИ
  2. ТЪЖЕН ПЪРВИ СНЯГ
  3. ВРЕМЕ ЗА… РАКИЯ
  4. ИМА НЕЩО ГНИЛО В… ИНФОРМАЦИЯТА ЗА COVID-19
  5. ОБЕКТИВНА ПОМИЯ ЛИ Е РЕЗОЛЮЦИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЗА БЪЛГАРИЯ?
  6. ОТ ВСЯКА КАМБАНАРИЯ – РАЗЛИЧЕН ХОРИЗОНТ ЗА ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ 1944 Г.
  7. ЛЪЖИ И МЪЛЧАНИЕ ИЛИ ЛИПСА НА ДОСТОЙНА ДЪРЖАВНИЧЕСКА ПОЗИЦИЯ?…
  8. ЧЕРНИТЕ РЕКОРДИ НА СЕДМИЦАТА
  9. А ПОРТРЕТЪТ ОТ СТЕНАТА ТЪЖНО МЕ СЛЕДИ…
  10. НОВИ СОРТОВЕ КРАСТАВИЦИ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯТА COVID-19
  11. ВЪВ ВИНОТО Е ИСТИНАТА… ТРИФОН ЗАРЕЗАН В ОДРИНЦИ /СНИМКИ+ВИДЕО/
  12. БРЕКЗИТ
  13. „ЗАЙЧЕТО“ Е В „ХРАСТИТЕ„ НА СЪСЕДИТЕ
  14. И МЛАДИТЕ ЗНАЯТ НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ
  15. ТАКЪВ Е ЖИВОТЪТ
  16. ОЩЕ ЕДИН ВАЖЕН МОМЕНТ ПРЕДИ КРАЯ НА ИЗБОРИТЕ ЗА МЕСТНА ВЛАСТ В ДОБРИЧКА ОБЛ
  17. ПАРАДОКСИ СЪПЪТСТВАТ БАЛОТАЖИТЕ ЗА КМЕТОВЕ НА ЧЕТИРИ ОБЩИНИ В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ
  18. МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019 В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ: ЧЕТИРИМА СПЕЧЕЛИХА МАНДАТ НА ПЪРВИ ТУР, ДРУГИ ЧЕТИРИМА ОТИВАТ НА БАЛОТАЖ В НЕДЕЛЯ – 3 НОЕМВРИ
  19. ИЗБОРИТЕ – ЕДНА РЕАЛИСТИЧНА ИГРА “ТУКА ИМА, ТУКА НЯМА…”
  20. АЛОООО, КЪДЕ Е РАЗУЗНАВАНЕТО?…