Венци и цветя пред плочите на опълченците от Шумен и от Шуменско за Трети март поднесоха общественици и признателни граждани

0
78



Със заупокойна молитва в памет на загиналите за освобождението на България воини и опълченци, отслужена от отец Димитър в храма „Свето Възнесение Господне“, започнаха честванията за Трети март в Шумен. Архиерейският наместник отслужи и молебен за здраве и благоденствие на българския народ, съобщиха от общинската администрация. 

След това по традиция пред храма се състоя тържествена церемония за поднасяне на венци и цветя пред паметните плочи на опълченците от Шумен и от Шуменско. В ритуала участваха кметът проф. Христо Христов, областният управител Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, заместник областният управител Нели Георгиева, заместник-кметове, общински съветници, представители на военни, културни, просветни, партийни организации и много граждани. 

Кулминацията на празника е тържествената заря-проверка, която ще се проведе на площад „Кристал“ пред Паметника на загиналите във войните шуменци тази вечер. Кметът проф. Христо Христов ще поздрави жителите и гостите на Шумен със слово по случай националния празник, допълват от общината. 

Днес шуменци имаха възможност да разгледат експозиция на исторически оръжия, организирана от Сдружението с нестопанска цел „Жива история“, подредена пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ и изложбата от детски рисунки на ученици от Началните училища „Княз Борис I” и  „Илия Рашков Блъсков, разположена във фоайето на театъра. През целия ден по пешеходната зона на бул. „Славянски“ беше разположена и изложба-базар на Регионалната занаятчийска камара в Шумен.

Организатори на мероприятията по отбелязване на националния празник в града са Община Шумен, командването на Шуменския военен гарнизон и факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ „Васил Левски“.

Трети март е обявен за национален празник с указ на Държавния съвет през 1990 година

/РН/



Източник БТА