Великобритания ще изпрати още “десетки хиляди” артилерийски снаряди на Украйна

0
181

©

Обединеното кралство се ангажира да достави още десетки хиляди артилерийски снаряди на Украйна през тази година, съобщи новият министър на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс, предаде Reuters.

“Днес ние демонстрирахме непоколебимия ангажимент на Обединеното кралство към Украйна и определихме по-голяма военна подкрепа, включително обещахме да предоставим още десетки хиляди артилерийски снаряди, за да може Украйна да се защити от непровокираното нахлуване на Русия и да си върне незаконно окупираните територии”, заяви Шапс.

“За да гарантираме, че Украйна разполага с необходимото, за да се защити с наближаването на зимата, ние също така определихме как Обединеното кралство ще продължи да оказва подкрепа през следващите месеци в приоритетните ни области, включително въздушна отбрана и способности за удари на далечни разстояния, както и обучение”, добави той.

“Президентът Путин трябва да е притеснен”, заяви началникът на Щаба на отбраната на Обединеното кралство адмирал сър Тони Радакин.

“Това е осезаема демонстрация на трайната решимост на международната общност да подкрепи Украйна с военната помощ, от която тя се нуждае през зимата и през 2024 г.”, добави той.

До момента Обединеното кралство е доставило повече от 12 000 противотанкови оръжия, 300 000 артилерийски боеприпаса, хиляди ракети за противовъздушна отбрана, самоходна артилерия и повече от 200 000 единици несмъртоносно оборудване, включително облекло за екстремно студено време, оборудване за откриване на мини и генератори за промишлена мощност.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник