Великобритания събира глобална среща на върха за продоволствена сигурност, която да преодолее руската блокада на украинските пристанища

0
162

©

Обединеното кралство ще бъде домакин на глобална среща на върха за продоволствената сигурност през ноември в опит да спре това, което нарича руско “удушаване“ на износа на зърно от Украйна, пише европейската редакция на Politico.

През юли Русия се оттегли от Черноморската инициатива за зърно, споразумение с посредничеството на ООН, което позволи на Украйна, основен износител на зърно, да продължи да доставя храна в лицето на войната.

В съобщение, публикувано по време на пътуването му до срещата на лидерите на Г-20 в Ню Делхи, министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак заявява, че световните лидери трябва да се справят с “ужасните глобални последици от удушването на [Владимир] Путин над най-фундаменталните ресурси, включително неговата блокада на и атаки срещу украинско зърно“.

Срещата на високо равнище, насрочена за 20 ноември в Лондон, ще бъде подкрепена от неправителствени организации, Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и Фондацията за инвестиционен фонд за деца, разкриват от Даунинг стрийт. Тя ще има за цел “да се справи с причините за продоволствената несигурност и недохранването“.

От канцеларията на премиера посочват, че Сунак ще използва срещата на върха на Г-20, за да призове колегите си да изяснят, че “оттеглянето на Путин от Черноморската инициатива за зърно е увеличило глобалната изолация на Русия и ще защити онези, чиито животи са били опустошени от незаконната война на Путин“.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник