Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за обществените поръчки за по-голяма прозрачност и отчетност

0
146

©

Парламентът прие три законопроекта за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки на първо четене, предаде репортер на “Фокус“.

В закона, предложен от Божидар Божанов, се предвижда въвеждането на мерки, които да осигурят по-голяма прозрачност при възлагането на обществените поръчки и разходването на публичния ресурс за тях.

В законопроекта на Божанов се предвижда разкриването на принадлежност към държавна сигурност и разузнавателните служби на българската народна армиа на лица, които пряко контролират изпълнители по обществените поръчки, спечелили поръчки за над половин милион лева.

В законопроекта, внесен от Министерския съвет, се предвижда въвеждането на на чисти и енергийноефективни  пътни превозни средства в частта относно обществените поръчки.

Друг промяна, предложена от кабинета, е въвеждането на предварителен контрол на всички процедури за обществените поръчки над 5 000 000 млн. лева. Целта е да се обхванат всички значими обществени поръчки, които са обект на широк обществен интерес заради разходваните финансови ресурси.

В сектор “Отбрана и сигурност“ се предлага премахването на т. нар. In house процедури, с които изпълнителя възлага дейностите на други лица. Така изпълнителят на поръчката трябва да декларира, че може да я изпълни със собствен ресурс.

Освен това възложителите на обществените поръчки трябва да публикуват в съответния регистър всички сключени договори и анексиите към тях, за да може да се осигури проследимостта на на начина, по който се разходват средствата.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник