Денков: Ако имахме евро, в момента инфлацията и лихвите щяха да са по-ниски

0
163

© БНТ

“Ако имахме евро в момента, инфлацията щеше да е по-ниска, както и лихвите”, каза пред БНТ премиерът Николай Денков.

Тежък ден за всички днес, след 5 септември, трябва да се подготвим по-добре, за да няма жертви повече, допълни той.

Не пожела да каже кой е виновен за трагедията, обеща да бъде събрана информация какво и защо се е случило, а вината да бъде определена от прокуратурата.

“Трябва да се проверят мостове и речни корита, за да няма други такива случаи. Разпоредена е проверка на всички мостове, както от републиканската мрежа, така и на общинските съоръжения. До края на месец септември междуведомствената група трябва да каже какво трябва да се направи, за да не се повтарят подобни трагедии”, заяви Денков.

По думите му реакцията на бедствието е била много добра, но въпросът е какво може да се направи превантивно.

Пострадалите от наводнението в Царево – хората от Агенцията за социално подпомагане на следващия ден започнаха обходи на пострадалите домакинства, разбира се стои въпросът да се повишат сумите, които се отпускат, коментира премиерът.

“11 млн. лева са преведени на Община Карлово след наводнението там, въпросът защо не е оправена инфраструктурата – въпросът стои отворен, ще проверя, искам да знам каква точно е ситуацията”, допълни Денков.

Войната по пътищата

Той призова да не се прехвърлят отговорности. Коментира, че е приел като своя кауза да бъде решен проблемът със забавените резултатите от тестовете за наркотици, за да могат те да стават ясни в рамките на седмица.

“Когато тръгнат да се взимат мерки, веднага се появявяват гласове, че това не може да се направи”, заяви Денков.

Даде и пример с приетото в НС да се отнемат автомобилите на шофьори, които са хванати да шофират след употреба на алкохол или наркотици.

Няма как да променим правосъдната система, ако не променим начина, по който е структурирана, тъй като е зависима от политическите сили, коментира премиерът.

Николай Денков заяви, че няма ментори и не се поддава на натиск. Допълни, че в някои области вижда, че може да има много по-добри резултати – борба с корупцията и чуждо влияние. Беше категоричен, че не води битки с когото и да било. Работата на един премиер е да изпълнява програмата, каза още премиерът Николай Денков.

Определи като конструктивен разговора с президента Радев при срещата им по време на “Мача на надеждата” на националния стадион, организиран от Стилиян Петров.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source