Варненската галерия „Арт Маркони” прави осмомартенска изложба, с която дава стимул на дамите да творят

0
63



По традиция в чест на 8 март варненската галерия „Арт Маркони” подреди изложба със заглавие „Вчерашни момичета”. Това е нейното трето издание, каза за БТА галеристката Ваня Маркова, която се опитва да даде стимул за творчество на млади варненски художнички. Тази година в изложбата участват Анна Борисова-Емилова, Галина Станева, Емилия Бояджиева, Клементина Манчева, Мая Манолова, Мая Рад, Миряна Пеловска, Ренета Павлова и Татяна Полихронова. 

Моите „вчерашни момичета“ са авторки, с които ме свързва дълъг професионален път, каза Маркова. Тя смята, че всяка осмомартенска изложба в галерията й е много жизнерадостна, заради градивната женска енергия. „Тъжното обаче е, че понякога жените артисти трябва да правят трудни житейски избори в името на семейството“, добави галеристката и посочи, че само две от авторките са свободни художнички, всички останали се занимават с преподавателска работа. Нейното мнение е, че това им отнема много време, понеже дамите обичат да се отдават на това, което правят, а така се отнема от енергията им. „Виждам как те разреждат своите участия и затова тази изложба има мисията да ги импулсира да се заредят една от друга. Някои от тях се познават, вървели са заедно в творческия си път. Повечето са възпитанички на Музикалното училище във Варна и установявам, че то дава великолепна основа, която после добива блясък във висшето образование“, каза Маркова. 

Всички работи в изложбата са избрани от авторките. С фотографии се представя живеещата в Германия Анна Борисова. Тазгодишната „мадона“ на колекцията „Вчерашни момичета“ е на Ренета Павлова и изобразява Богородица с Младенеца. В нея има подсказка за бъдещата изложба на художничката през май, която ще бъде доминирана от образа на слънчогледа, посочи галеристката. 

Изненадата на това издание на инициативата на „Арт Маркони“ е включването на творби на децата на авторките. Един от тях е Боян Пеев, който макар и десетгодишен вече има участия в пленери, изложби и награди от конкурси. Божана Станева, възпитаничка на школа „Братя Люмиер“ при Общинския детски комплекс във Варна, показва своя фотография. Участват още Калина и Елена, Иви, Йоана, Рая и Тервел, както и най-малката Амели. 

 



Източник БТА