Бургас ще бъде домакин на състезание за проектиране и изграждане на водородни автомобили

0
69



Бургас ще бъде домакин най-мащабното в света състезание за проектиране и изграждане на водородни автомобили Horizon Hydrogen Grand Prix. Състезанието е предвидено за месец юни в спортна зала “Бойчо Брънзов”. Очаква се над 300 отбора от 4 континента да се състезават за шанс да стигнат до световния финал, който ще се проведе в Лос Анджелис през септември.  Това съобщи на официалната си фейсбук страница кметът на Община Бургас Димитър Николов. Там той информира, че тази година Бургас ще приеме още значими събития като Български географски фестивал на 27-28 април в Конгресния център, Финала на Националната студентска олимпиада по математика на 18-19 май, най-голямото събитие в сферата на иновативното и модерно образование Junior Achievement на 1-2 юни в Експо център “Флора Бургас”.

Първото пък издание на Международната олимпиада в изкуствения интелект – IOAI (International Olympiad in Artificial Intelligence), е планирано да се проведе в Бургас от 9 до 15 август. Новаторското събитие ще срещне в оспорвана надпревара най-талантливите ученици от цял свят, които могат да създават, използват и развиват изкуствен интелект.

Освен състезателите в Бургас ще дойдат и представители на водещи университети от цял свят, които ще демонстрират последните постижения и ще представят на учениците възможностите за продължаване на образованието им в областта на изкуствения интелект.

БТА припомня, че на 20 април Бургас ще бъде домакин на Фестивала на роботиката FIRST LEGO League Challenge с участие на ученици и отбори от цялата страна. Събитието ще се проведе в сградата на Бургаския свободен университет. Освен състезанието с роботи събитието ще включва и изложбена част, в която ще участват школи, лаборатории и различни организации из страната, които специализират в света на роботиката.

/РБ/



Източник БТА