БТА :: Читалище “Христо Ботев

0
75



Читалище “Христо Ботев – 1921” и Община Антоново ще вдъхнат живот на занаяти, свързани с миналото на българското село. Проявите са част от деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти, което ще премине под мотото „Малки пръстчета, опитни ръце”, съобщи за БТА секретарят на културната институция Росица Харалампиева. 

Участници в събитието, което ще се поведе от 2 до 5 април, ще бъдат деца на различна възраст. Те могат да видят предене и плъстене на вълна, тъкане на стан, бродиране, плетене на една кука, замесване на хляб, приготвяне на кисело мляко и масло.

Ивайло Иванов от село Разделци ще покаже как се преде вълна и как се тъче на стан. Младият мъж е студент във факултета по Математика и информатика към Великотърновския университет, носител е на множество награди и отличия. Със собствен труд, без ничия помощ, той реставрира къщата в антоновското село. Превръща я в работилница за изработка на автентични дрехи и аксесоари. Сега ще покаже своите умения на желаещите. 

Екипът на институцията ще организира и ателие за бродерия. Тук своите умения ще представи Татяна Петрова от Антоново. На една кука ще плете Семиха Мехмедова от село Таймище. Как се плъсти вълна ще представи на децата и младежи Маргарита Миланова от село Длъжна поляна. В Антоново пък майстори ще месят хляб, ще квасят мляко и ще бият масло. Събитията ще разгърнат в няколко поредни. 

Голямото пролетно събитие, посветено на занаятите, ще се проведе от 2 до 7 април на територията на общините членове на Регионалното сдружение на общините (РСО) „Централна Стара планина” – Антоново, Габрово, Дряново, Елена, Севлиево, Тетевен, Троян и Трявна. 

/ТС/



Източник БТА