БТА :: С военен ритуал, шествие и ученическо състезание ще бъде отбелязан Националният празник

0
73



В Свищов с военен ритуал, празнично шествие и ученическо състезание ще бъде отбелязан Националният празник – 3 март, съобщиха от общинския пресцентър.

Тържественото честване на 3 март ще започне в неделя с благодарствен молебен за Освобождението на България, който ще се състои от 11:00 ч. в храм „Света Троица“.

В 11:30 ч. на централния площад „Алеко“ в града ще се проведе военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България в присъствието на представителната рота на 55-ти Инженерен полк – Белене. Честването ще продължи с празнично шествие, предвождано от духов оркестър, което ще стигне до паметника на Свободата, намиращ се на площад „Свобода“. Там ще се състои ритуал за полагане на венци и цветя в памет на загиналите герои.

На 5 март в сградата на общината от 14:30 ч. ще започне ученическо състезание „Моята България“, посветено на 3 март, в което могат да участват ученици от седми и осми клас.

БТА припомня, че в дните преди Националния празник на България предстоят две творчески събития. На 1 март в Градската художествена галерия ще бъдат подредени наградените творби в традиционния конкурс на община Свищов за най-добра рисунка, мартеница и мартенско пано, посветен на Баба Марта. По-късно на същия ден ще бъде представена книгата на кмета на общината Генчо Генчев „Травматичната памет на Свищов“ по повод 47-годишнината от разрушителното земетресение.

/ВД/



Източник БТА