Ботаническата градина в Балчик отбелязва 66 години

0
834

Университетската ботаническа градина в Балчик ще отбележи с поклон пред паметната плоча на своя създател – академик Даки Йорданов, 66-ата годишнина от откриването й. Празникът ще започне днес с изложба на деца от Балчик, претворили красотата на пейзажа, а на 30 юли Ботаническата градина ще посрещне преподаватели от университети, специалисти от природни паркове и зоологически градини, съобщи на БТА ръководителят на парка Валя Машкарова. На рождения ден ще има концерт, а небето над парка ще бъде озарено от фойерверки.
Ботаническата градина в Балчик, която е звено на Софийския университет “Свети Климент Охридски”, се простира на площ от 194 декара и притежава колекции с над 4900 растителни видове. Паркът е паметник на културата и защитена местност. Най-забележителната атракция в градината е експозицията от кактуси и сукуленти, която се смята за втората по големина в Европа – след колекцията в Монако. Паркът на брега на морето е и дом на метасеквоя, древно гинко, каучуково, бонбонено, лирово и други екзотични дървета. Ботаническата градина е сред стоте национални туристически обекта.

На тази дата през 1955 г. със Заповед на Министъра на културата и образованието на територията на бившата лятна резиденция на румънската кралица и под ръководството на известния български учен ботаник академик Даки Йорданов е създадена Ботаническата градина. Днес тя е част от Университетските ботанически градини към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (София, Варна и Балчик) и е член на Световния съвет на ботаническите градини (BGCI), на Европейския консорциум на Ботаническите градини (EBGC), на образователната мрежа за екологично образование в Ботаническите градини (EBGEN), Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места“ (ICOMOS).

През 2005 г. е обявена за защитена местност по Закона за защитените територии, Носител на орден Кирил и Методий II-ра степен за нейните заслуги за пропагандирането постиженията на биологическата наука. През 2020 година Ботаническата градина постави началото на виртуален тур със заснемане „Парада на лалетата“, в градина Разсадник и „Божествена градина“. Започна работа и ботаническа галерия, включваща научни илюстрации на растителни семейства.

От тази година в Градината е монтирана високоточна станция, която ще регистрира сигналите на Глобалните навигационни спътникови системи при опасни явления. Става въпрос за данни като температура на въздуха, влажност, мъгла и други метеорологични параметри в района, каза ръководителят Валя Машкарова.

Снимка:Българско национално радио