Добрич под звуците на балкански фолклорни ритми

0
639
XIX – я Международен фолклорен фестивал “Фолклор без граница” отново ще предизвика красота и емоции с изпълненията на фолклорни състави от близки и далечни страни. Изданието се организира съвместно с НС ЦИОФФ БЪЛГАРИЯ – Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, асоцииран член на Юнеско. Фестивалът се провежда под патронажа на г-н Йордан Йорданов, кмет на Община град Добрич. Тази година участват 5 състава от чужбина и 1 от Добрич, България.
Във фестивалната програма от 26 до 28 юли са предвидени от 19.00 ч. дефилета от Стара къща до сцената на пл. „Свобода“, където всяка вечер от 19.30 ч. предстоят концерти на съставите.
Авторитетният музикален форум бе открит вчера от зам. – кмета “Хуманитарни дейности” д-р Емилия Баева. Гражданите и гостите на Добрич имаха възможност да се насладят на изпълненията на румънски и турски състави.
Ето и програмата за тази вечер:
27.07.2021 г. (вторник) – дефиле – 19.00 ч. Концерт – 19.30 ч.
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ
Националният ансамбъл за албански народни песни и танци в Северна Македония е основан през 2018 г. като специална културна институция за съхраняване и популяризиране на албанската култура. Независимо от младата си възраст, съставът набира огромна популярност. В него са включени 20 танцьори, 9 оркестранти и 8 солисти. Ръководител е Шкодран Толай – самият той известен певец тенор, хореограф е Аджим Бафти.
ХЪРВАТСКА
Фолклорният ансамбъл „Tena“ е основан през 1985 г. в град Джаково, Хърватска с цел съхраняване на богатите фолклорни традиции на страната и на самия град Джаково. В „Тена“ участват около 70 танцьори, музиканти, певци. Артистичен директор е д-р Енрих Мердич, а хореограф Томислав Класан. Специално внимание се отделя на традиционните солови инструменти като гайди, двойници, самика, сопели и лиерика. Ансамбъл „Тена“ е участвал в много фестивали в Хърватия, цяла Европа и по света, включително Белгия, България, Франция, Германия, Унгария, Италия, Холандия, Испания, Португалия, Гърция, Мексико, Египет, Китай, Индонезия, Чехия, Словакия, САЩ. Имат богат репертоар с песни и танци от четирите фолклорни региона на Хърватия (Панонски, Алпийски, Динарски и Адриатически).