Битката за футбола на живо! Приеха оставката на Борислав Михайлов, ще се гласува в тъмни стаички

0
59


Кой ще бъде новият президент на БФС и с кои хора ще управлява? Тези въпроси ще намерят отговор днес.

Изборният конгрес на БФС започна в 10,30 часа в столичния хотел “Маринела” с минута мълчание в памет на Патриарх Неофит.

Гледай на живо тук:

Четете хронологията на събитията:

Заради страстите в обществото целият район около хотела е блокиран от полиция и жандармерия. За респектиране бе докарана и водно оръдие.

Регистрацията стартира след 7,30 часа сутринта. С началото на конгреса бе обявено, че са се регистрирали 464 делегати. 

В битката за президентския пост след втората оставка от Борислав Михайлов влизат седем души: Димитър Бербатов, Георги Иванов, Михаил Касабов, Георги Градев, Манол Иванов, Георги Захариев и Петьо Костадинов. 

“Влизам с усещането за победа. Знаем какво направихме през последните три години. Докарахме битката до днешния ден. Изключително горд и доволен съм от екипа. Направихме всичко прозрачно и накарахме така, че цялата общественост да иска промяна. Моят екип заслужава голямо уважение. Това, което направихме е революционно”, заяви Димитър Бербатов преди конгреса.

“Не знам дали ще има балотаж, избирателите ще решат. Уверен съм, че ще спечеля. Моята кампания беше позитивна, видях доста хора, посетих доста градове. Хората да изберат този, който се е представил най-достойно. Не съм усетил удари под кръста в кампанията”, заяви Георги Иванов.

“Нагласата е да победи най-добрият”, каза кратко Михаил Касабов.

“Ако трябва да съм честен, моята надежда е, че хората са дошли, за да упражнят свободата си на вот. Надявам се, че хората ще покажат друго лице след 18 години. Вчера бях тук, видях доста уплашени хора. Надявам се това да е само привидно за пред хората от БФС. Има голям натиск в момента да се гласува за статуквото. Това са двамата души, които са се обединили днес заедно – Георги Иванов и Михаил Касабов. Между тях има уговорка Михаил Касабов да стане вицепрезидент. Отдавна чувахме, че между тях се разиграва театър и днес вероятно ще се потвърди. Промяната, от една страна, сме аз, Димитър Бербатов, Георги Захариев – това сме хората, които може да донесем някаква промяна. Надявам се някой от нас да спечели”, заяви Георги Градев.

“Аз напрежение нямам. Който има, да си го овладява, защото като гледам, някои са поели сериозни ангажименти и държавата се е мобилизирала за тях. Видимо. Напрежение нямам, очаквам хората да помислят за футбола, а не за това, което да речем е подсказано да направят”, заяви Петьо Костадинов.

“Към делегатите ще отправя послание да бъдат смели, защото виждаме, че има страх в много от тях. Със сигурност е имало натиск последните дни. Нека бъдат смели, защото днес ще имаме нужда от точно това качество. Битката не е между това кой има по-добра програма. Друга е и се надявам да я спечелим”, заяви Георги Захариев.

“Надявам се, че разумът ще надделее и хората няма да бъдат зависи. Всички искаме промяната. Тази промяна трябва да се случи по този начин, а не някой да бъде манипулиран. Така не помагат на себе си, а вредят на останалите”, заяви Манол Иванов.

ЦСКА обяви подкрепа за Димитър Бербатов. 

“От доста време заявяваме желанието ни за промяна, това е позицията на ЦСКА. Надявам се да има промяна за доброто на българския футбол. Който и да спечели, екипът му от утре трябва да започне да работи честно, отдадено и отговорно. Нашият избор е Димитър Бербатов. Виждаме в него промяната, да. Днес трябва да се говори за футбол. Делегатите трябва да гласуват по съвест. Дошъл съм да говорим за футбол, за доброто на футбола, за промяната, стига с размирици и скандали. Трябва да се мисли за футбол. Днес не става дума за футболните клубове като идеология – сини, червени и т.н. Днес избираме президент на българския футбол”, заяви изпълнителният директор на ЦСКА Филип Филипов.

Наско Сираков заяви, че “Левски” ще гласува за “Левски”. На предишния конгрес той заяви, че не може да зачеркне “едно 40-годишно приятелство”, като по този начин обяви подкрепата си за Борислав Михайлов. Този път конкретна позиция от “синия” клуб нямаше.

“Ботев” (Пловдив) обяви подкрепа за Бербатов след решение да пусне допитване до феновете си, в което рекордьорът по голове за националния отбор спечели безапелационно.

“Славия” логично подкрепя Михаил Касабов, когото издигна за президент. “Като гледам тия ограждания отвън и си викам докъде я докарахме. Би трябвало разумът да надделее. Ние сме за честен Конгрес, затова предложихме да няма тъмни стаички. Може ли да издигнеш някого и да не го подкрепяш? Касабов е човек с контакти, с разум, с опит, с интелект, има всичко необходимо за един добър администратор и ръководител”, заяви Венцеслав Стефанов.

Босът на “Локо” (София) Иван Василев обяви, че очаква балотаж между Георги Иванов и Михаил Касабов.

Водещ на конгреса е Атанас Фурнаджиев.

Борислав Михайлов влезе през страничен вход на хотела, след което направи първата реч на конгреса. “Не вярвах, че толкова скоро ще ми се налага пак да откривам конгрес на футболния съюз”, заяви той. И говори за “много разочарования и предателства”.

“Когато пак тук, преди по-малко от 2 години, единодушно приехме стратегията за развитие за периода 2022-2026 г., не вярвах, че толкова скоро отново ще ми се налага да откривам Конгрес на БФС. Не вярвах, защото имах усещането, че вече сме над онези страсти, които изпратиха футбола ни в безтегловност. Смятах, че общата подкрепа към визията и програмата ни, създадени заедно с експертите от УЕФА, които насърчават прагматичното и националното мислене, са взели връх над този лов на вещици, на който се бяхме нагледали и наслушали. Оказа се точно обратното. Дори това не ме засяга или обижда, защото на разочарование и предателства съм навикнал в тези години, в които заемам тази позиция.

Боли ме по-скоро от това, че усърдната работа, следването на стратегията стъпка по стъпка, изпълнението и преизпълнението на поставените цели и задачи, усилията на БФС под мое ръководство да положи основите на позитивно бъдеще – всичко това бе зачеркнато по агресивен, циничен и пошъл начин. Всеки може да обещава цветя и рози, всеки може да говори за най-добрите практики и да дава пример за най-развитите страни, но тънкият и важен момент е да осъзнаваш своята реалност, да осъзнаваш политическите, икономическите и демографските обстоятелства, които няма как да финтираш и да пренебрегнеш само с помпозни философии. Най-общо казано – да бъдеш реалист, да владееш ситуацията с всичките й особености и да се стараеш да надграждаш. Това правих аз, това правихме ние в последните 18 толкова трудни за държавата ни години.

Всички трябва да признаем, че футболът е следствие на държавата и обществото, а не обратното. След малко ще имате възможност да се запознаете с отчета за изпълнението на стратегията ни за по-малко от половината от периода, който всички вие единодушно приехте.

Ще получите ясна представа къде сме успели, къде и защо сме срещнали трудности, какво сме направили и какво предстоеше да направим.

Ще може да направите реална сметка за разликата между автентичния ангажимент и популизма с етикет ангажимент. Него, предполагам, ще го чувате доста в хода на това събрание. Изводите оставям на вас, господа делегати”, заяви Борислав Михайлов в откриващата си реч.

Впоследствие Борислав Михайлов предложи оставката му да бъде гласувана явно в залата вместо тайно.

Делегатите приеха гласуването да е явно. Това е предвидено в точка 4 от дневния ред.

Оставката на Борислав Михайлов беше приета с 303 гласа “за” и 12 против от присъстващите в залата.

След това бе приета оставката и на членовете на Изпълнителния комитет – с 312 гласа “за” и 2 – против.

Малко преди 13 часа беше обявена обедна почивка.

В 14 часа заседанието на конгреса бе подновено.

С 240 гласа “за” срещу 109 гласа “против” беше решено гласуването за нов президент на БФС да става в “тъмни стаички” в четирите избирателни секции. 





Източник 24часа