Белият дом за руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва: Глупост

0
67


Белият дом определи като “глупост” твърдението на Русия, че Украйна е замесена в нападението срещу концертната зала “Крокус сити хол” в Подмосковието, при което загинаха над 140 души, и заяви, че е напълно ясно, че групировката “Ислямска държава” е “единственият отговорен” за атаката, предадоха Ройтерс и Франс прес.

На брифинг пред журналисти говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че Съединените щати са предали на руските служби за сигурност писмено предупреждение за екстремистка атака срещу големи събирания в Москва, едно от многото предупреждения, които са били предварително предоставени на Кремъл.

“Пределно ясно е, че “Ислямска държава” е единственият отговорен за ужасяващата атака в Москва миналата седмица”, заяви Кърби. “Всъщност САЩ се опитаха да помогнат за предотвратяването на тази терористична атака и Кремъл знае това”, добави той.

Кърби говори малко след като руският Следствен комитет съобщи, че е открил доказателства, че четиримата стрелци, извършили нападението, са били свързани с “украински националисти” и са получили пари в брой и криптовалута от Киев.

Той определи руските обвинения срещу Украйна като “глупост и пропаганда”.

По думите му САЩ отправили към руските власти множество предупреждения за екстремистки нападения срещу концерти и големи събирания в Москва, включително писмено предупреждение на 7 март в 11:15 ч. до руските служби за сигурност, предаде БТА.

САЩ предадоха “съгласно нормалните процедури и по установените канали, които са били използвани многократно преди това писмено предупреждение до руските служби за сигурност”, заяви Кърби.





Източник 24часа