Беларус е нагледен и тъжен пример за това как демократичните правила могат да бъдат „счупени“, каза премиерът Николай Денков

0
60



Примерът на Беларус е нагледен и тъжен пример за това как в една развита европейска държава, с много добро образование, наука, технологии и развита икономика, може да бъдат „счупени“, казано разговорно, демократичните правила. Това каза премиерът Николай Денков след среща с лидера на беларуската опозиция Светлана Тихановска. На срещата участва и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. 

Резултатът от това да бъде установяването на една диктатура, която не позволява развитието на каквото и да било опозиционни или демократично движение в държавата, посочи Денков. 

Изборът е, ако имате различно мнение от управляващите, или да попаднете в затвора, или да напуснете държавата. Това е пример, който всички трябва да имаме пред очите си, защото няма държава, която да е застрахована от такова развитие. Единствената застраховка е да бъдат спазвани демократичните правила. Да няма хора, които да нямат неограничена власт. Когато има мандати на президенти, те да бъдат ограничени по брой. Историята показва, че изкушението да отидете към диктаторски режим, смятайки че вие сте най-подходящ да управлявате една държава, е изключително голямо, каза още министър-председателят. 

/ВД/



Източник БТА