Минск и Пекин са постигнали безпрецедентно високо ниво на сътрудничество във военната сфера. Това обяви министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин по време на среща в Минск с китайския си колега Ли Шанфу, предава ТАСС.

“Нашите страни достигнаха безпрецедентно високо ниво на сътрудничество. Постигнахме всеобхватно и всестранно стратегическо партньорство“, увери беларуският военен министър.

Хренин отбеляза, че основата за развитието на сътрудничеството във всички сфери на дейност на Беларус и Китай са “близките приятелски отношения между лидерите на страните (президента на Беларус) Александър Лукашенко и (президента на Китай) Си Дзинпин, сходството на позициите по основните въпроси от международния дневен ред… В контекста на променяща се, но все още обхваната от криза ситуация в света, нашите отношения могат да станат пример за много страни. Въпреки външните фактори, всякаква природа на отношенията ще ни позволи да се придвижим към създаването на общност на общи интереси и единна структура. Тези интереси, разбира се, обхващат основните сфери на живота на нашите държави“, допълни Хренин.

“Днес, наред с отличните перспективи за развитие на отношенията в търговско-икономическата и научно-техническата област, имаме възможност да разширим военното и военно-техническото сътрудничество“, заключи министърът.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник