Байдън пред ООН: Противниците могат да станат партньори, а раните могат да заздравеят

0
201

©

Джо Байдън започна обръщението си към Общото събрание на ООН, като заяви, че е възможно враговете да станат партньори, в момент когато редица глобални кризи обхващат света, включително войната в Украйна и призова лидерите на присъстващите страни да се обединят в подкрепата си за Украйна, предаде Sky News.  

Той започна своята реч с думите: “раните могат да заздравеят и противниците могат да станат партньори“.

Без да споменава конкретно войната в Украйна, Байдън заяви, че бъдещето на САЩ е “свързано“ с всички останали членове на ООН – включително Русия. 

Американският президент подчерта пред присъстващите , че дори да “извият линията на историята, нито една нация не може да се справи сама с предизвикателствата на днешния ден”. 

Той призова световните лидери да не допускат намаляване на подкрепата за Украйна, заявявайки, че Русия разчита, на това, че страните ще се уморят от продължителния конфликт, което ще ѝ позволи “да упражнява брутално насилие над Украйна без последствия”.

“Ако изоставим основните принципи на Устава на ООН, за да успокоим един агресор, може ли някоя държава да се чувства уверена, че е защитена?”

Той надгради този въпрос с друг : “Ако позволим Украйна да бъде разчленена, може ли независимостта на която и да е нация да бъде защитена?”

Джо Байдън заяви, че САЩ и техните партньори ще “защитават демокрацията”, като добави, че “трябва да се противопоставим на тази нагла агресия днес, за да възпрем други бъдещи агресори утре”.

“Единствено Русия стои на пътя на мира”, заяви той, преди да повтори ангажимента на страната си да подкрепя Украйна.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник