Асоциация за развитие на София организира днес международна конференция „Мерки за противодействие на градските топлинни острови“

0
83



Асоциация за развитие на София (АРС) организира днес международна конференция „Мерки за противодействие на градските топлинни острови“ в социално предприятие „The steps”, съобщиха организаторите. Сред лекторите са министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, Ангелина Бонева, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, Надежда Бобчева; зам.-кмет на Столична община по екология и други. 

Събитието се провежда в рамките на проект BeReady по Програма Интеррег „Дунавски регион“, който включва консорциум от 19 партньори от 12 държави от Дунавския регион с водещ партньор АРС.

2023г. беше най-горещата година в историята, съобщават от АРС. Неотдавнашните безпрецедентни горещи вълни показват острата необходимост от укрепване на готовността и адаптивните способности на обществото да се справи с последиците от изменението на климата и да насърчи устойчивостта на градско равнище.

Конференцията е посветена на науката, дизайна, инженерството и публичните политики за ефективно справяне с ефектите на градските топлинни острови в градовете.

На 14 юни 2023 година Европейската Агенция за околната среда (ЕАОС) на Европейския съюз излезе с данни, че почти половината от училищата и болниците в европейските градове се намират в градски “топлинни острови” и излагат уязвимите групи от населението на застрашаващи здравето температури, тъй като въздействието на изменението на климата се засилва, предаде Ройтерс.

Около 46 % от болниците и 43 % от училищата се намират в райони, в които температурата е с поне 2 градуса по Целзий по-висока от средното за региона – и това води до по-силни последици от горещите вълни, отколкото в селските райони, съобщи ЕАОС в анализ за това как Европа може да се адаптира към изменението на климата.

Причината за това е ефектът на градския топлинен остров, при който гъстите струпвания на сгради и инфраструктура като пътища поглъщат и задържат повече топлина, отколкото зелените площи.

ЕАОС призова правителствата да въведат мерки за намаляване на ефекта на топлинния остров в градовете, като например въвеждане на повече охлаждащи зелени площи и вода. Някои от тях вече го правят – като например програмата на град Париж за преобразяване на терените на 10 пилотни училища в по-прохладни и зелени пространства с фонтани и устойчиви на засушаване растения.

 



Източник БТА