Агенцията за държавна финансова инспекция е установила неправомерно разходване на целеви средства, обяви кметът на Благоевград

0
65



Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е установила, че в Община Благоевград липсват над осем милиона лева, които са похарчени не по предназначение, обяви на пресконференция кметът на общината Методи Байкушев. По думите му проверката е показала, че има неправомерно разходване на целеви средства и са съставени три акта на предишния кмет на община Илко Стоянов за административни нарушения по Закона за публичните финанси. 

Методи Байкушев обяви, че липсващите средства са близо 4,3 млн. лева за укрепване на свлачище по пътя за курорта „Бодрост“ и ски писта „Картала“, около два милиона лева за изграждане на улица „Промишлена“, близо половин милион лева за ремонта на сградата, в която се помещава читалището в Благоевград и Камерна опера, както и около 1,3 млн. лева за проведените местни избори. Проверката е обхванала периода от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2023 г.

За БТА кметът на Благоевград за периода 2021 – 2023 г. Илко Стоянов коментира, че проверки на АДФИ не са нещо необичайно, а самият той е получил два административни акта от последната проверка. Във връзка с разходване на средствата Стоянов коментира, че през 2023 г. бюджетът е приет през септември, „което означава, че работихме девет месеца без бюджет и помощ от държавата“. Според предишния общински кмет, липса в общинската хазна във връзка с изброените на пресконференцията обекти, няма. Всички средства са в една общинска сметка, коментира още Стоянов и каза, че по сметката на общината е имало налични 11 млн. лева. 

Илко Стоянов заяви, че ще обжалва по съдебен ред наложените му административни актове. Той посочи, че единият от тях е за непубликуване в 30-дневен срок на информация на сайта на Общината, касаеща договор за обществени поръчки. Във връзка с втория акт Стоянов каза, че в него е посочено, че средствата са похарчени за одобрени от Общински съвет дейности по бюджета на Община Благоевград и не са разходвани средства, които не са одобрени от общинските съветници. 

/РН/



Източник БТА