Екзотично цвете, което носи името на френския адмирал Луи Антоан дьо Бугенвил, цъфти в този период на годината в Ботаническата градина в Балчик, предаде репортер на “Фокус”. Адмиралът открива растението и го пренася в Европа.

Страната на произход на вида е Бразилия. Бугенвилия глабра е растение от семейство Никтагинови. Растението е лиана, храст или дори дърво. Цветовете му са ярко обагрени от бяло, през розово, до цикламено. Среща се в естествен вид по Средиземноморието, а в Ботаническата градина в Балчик може да бъде видяно в цъфтеж в Експозиционната оранжерия.

“В естествените си местообитания на влажния тропически биом на Южна Америка, видът цъфти без прекъсване през цялата година. Местните индианци използват части от растението с лечебна цел от столетия. В Европа бугенвилията се използва често като декоративно растение в зимни градини и на открито в страните от Средиземноморието”, разказват специалистите от Университетската ботаническа градина.

В нашата страна видът не се среща в естествени местообитания. Няколко индивида, получени по международния обмен Index Seminum, са отгледани в оранжериите на Университетска ботаническа градина Балчик.

Предстоящите почивни дни са възможност природолюбителите да се разходят из Приморска Добруджа и една от спирките им да бъде Ботаническата градина край Белия град. Тя е втората по големина в Европа след тази в Монако.

Жулиета НИКОЛОВА

https://www.focus-news.net/