Пролетното равноденствие през 2023 година ще бъде на 20 март 2023 година в 23:24 часа българско време, когато настъпва астрономическата пролет.

В деня на пролетното равноденствие, денят и нощта са приблизително равни по продължителност. Денят все пак е малко по-голям с 8 минути. Причините са две:

  1. Измерваме изгревите от появяването на слънцето на хоризонта, а не от средата му;
  2. Въздухът пречупва светлината и така виждаме слънцето преди то да се е появило фактически на хоризонта;

С пролетното равноденствие казваме „Чао!“ на зимата и посрещаме първа пролет.

Земята се накланя под ъгъл от 23,5 градуса по оста си спрямо равнината си на орбита около слънцето. Докато Земята обикаля около слънцето в течение на една година, различните места получават слънчева светлина за различно количество време.

Равноденствие настъпва в момента, когато оста на Земята не се накланя към или далеч от слънцето. Някой, който стои на екватора на равноденствие, може да наблюдава слънцето, което преминава директно над главата. Освен това равноденствията са единствените два пъти в годината, когато слънцето изгрява право на изток и залязва право на запад.

Шест месеца след мартското равноденствие, друго равноденствие настъпва около 22 или 23 септември и отбелязва началото на есента в Северното полукълбо и пролетта в Южното полукълбо. Тъй като Земята всъщност отнема около 365,24 дни, за да обиколи Слънцето, равноденствията се случват около шест часа по-късно от година на година, преди да се върнат един ден през високосна година.

В продължение на векове хората празнуват пролетното равноденствие. В руините на Чичен Ица, древния град на маите в Мексико, тълпи вече се събират на пролетното (и есенното) равноденствие, за да наблюдават как следобедното слънце създава сенки, наподобяващи змия, движеща се по стълбите на 79-метровата пирамида на Kukulkan, наричан още El Castillo.

На пролетното равноденствие змията се спуска по пирамидата, докато се слее с голяма скулптура със змийска глава в основата на конструкцията. Докато маите са били опитни астрономи, не е известно дали те специално са проектирали пирамидата, за да се приведе в съответствие с равноденствието и да създаде този визуален ефект.

В Стоунхендж , праисторическият паметник в Англия с останки от кръг от огромни стоящи камъни, друиди и езичници се събират, за да гледат изгрева на слънцето върху равноденствието и да посрещнат пролетта. Не е ясно обаче какво, ако има такова, означава равноденствие, проведено за тези, които са построили древния паметник, тъй като не са оставили никакви писмени сведения за това защо и дори как е бил построен.

Сред различните пролетни празници е Новруз, персийската Нова година, която започва от пролетното равноденствие. Вековният празник се наблюдава от милиони хора по света и продължава 13 дни.

В Япония денят на пролетното равноденствие е национален празник, наречен Shunbun no Hi. Някои хора отбелязват деня, като се грижат за гробовете на своите предци.