Китайски пробив в развитието и бъдещият избор на Русия.

0
431

Си Дзинпин пристигна в Москва в понеделник като част от първото си посещение в чужбина, след като беше преизбран за президент на КНР . Руският президент Владимир Путин, преди вечеря с китайския лидер , отбеляза , че “през ​​последните години КНР е направила колосален скок напред в развитието си” и призна, че Руската федерация дори малко ревнува към нея.

Първият ден от визитата беше посветен на неформално общуване между двамата лидери. Първо си поговориха на четири очи, а след това беше планирана частна вечеря.

ТАСС събра основната информация за посещението на президента на Китайската народна република.

Пристигане във Внуково

Самолетът на китайския лидер кацна на летище Внуково около 13:00 часа московско време. Той беше посрещнат на прохода от руския вицепремиер Дмитрий Чернишенко, руския заместник външен министър Андрей Руденко и руския посланик в Пекин Игор Моргулов.

„Очаквам, че по време на посещението ще обменя задълбочено мнения с президента Владимир Путин по въпроси на двустранните отношения и важни регионални и международни теми от взаимен интерес и ще очертая план за развитие на стратегическо взаимодействие и практическо сътрудничество“, каза Си Дзинпин. Той отбеляза, че „развитието на китайско-руските отношения не само носи осезаеми ползи за народите на двете страни, но и има значителен принос за прогреса на целия свят като цяло“. Според китайския президент неговото „посещение ще бъде ползотворно, ще даде нов тласък на здравословното и стабилно развитие на китайско-руските отношения на всестранно партньорство и стратегическо взаимодействие в нова ера“.

“Малко ревнив”

В началото на срещата Путин поздрави Си Дзинпин за преизбирането му за президент на КНР. Те припомниха среща отпреди 10 години, когато китайският лидер също пътува до Москва, след като за първи път беше избран за поста.

Президентът на Руската федерация призна : “През последните години Китай направи колосален скок напред в развитието си. В целия свят това предизвиква неподправен интерес и дори малко ви завиждаме.”

Путин отбеляза, че през последните 10 години стокообменът между двете страни се е увеличил повече от два пъти.

Той също така посочи , че Кремъл “внимателно е прочел” предложенията на Пекин “за разрешаване на острата криза в Украйна”, отбелязвайки, че по време на преговорите “ще има възможност да се обсъди това”.

Подкрепа за Путин

На свой ред Си Дзинпин каза , че “китайската страна високо цени отношенията с Русия, те имат историческа логика”. Той благодари на Путин за “положителната оценка на развитието и изграждането на Китай” и за оказаната подкрепа на Пекин.

Освен това китайският лидер припомни предстоящите президентски избори в Русия през 2024 г. „Под твърдото ръководство на г-н президента развитието и просперитетът на Русия отбелязаха бърз напредък. Убеден съм, че руският народ определено ще продължи да подкрепя г-н президента“, каза той. Това изявление коментира прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, който отбеляза, че китайският лидер не е говорил за участието на действащия държавен глава в предстоящите избори, а за увереността в подкрепата на Путин от руснаците ” могат само да бъдат разделени.”

Президентско меню

Лидерите продължиха разговора си в понеделник на вечеря . Като основно ястие им беше предложено еленско месо с черешов сос и печорска нелма със зеленчуци. На президентската маса има и предястие от далекоизточни морски дарове, палачинки с пъдпъдъци и гъби, рибена супа от стерлет с растегай и шербет от нар. Десертът павлова допълва вечерята.

Съобщава се, че за напитки Путин и Си Дзинпин избират между две вина от руската винарна Usadba Divnomorskoye 2020: East Slope и West Slope.

Във вторник е предвидена среща на китайския лидер с руския премиер Михаил Мишустин, както и официални разговори в разширен състав с Путин и членове на руското правителство.

https://tass.ru/