Тази вечер не пропускайте първия пролетен звездопад

0
1765
Meteor shower in night sky illustration

Тази нощ небето ще ни предложи първото звездно зрелище от „падащи звезди” тази пролет. През втората половина на април светът следи метеорния поток „Лириди”, а кулминацията е в началото на тази седмица – неделя срещу понеделник и понеделник срещу вторник.

Очакванията са да можем да преброим между 10 и 20 метеора в час, но астрономите подсказват, че понякога този метеорен дъжд поднася изненадващи спектакли с по над 100 „падащи звезди” в рамките на 60 минути.

Родина на Лиридите е кометата Тачър, чиято обиколка около Слънцето продължава 415 години. За последно тя е преминала в близост до нашата звезда през 1861 година, а следващото й посещение се очаква чак през 2276 година. Метеорният поток, който носи името на съзвездието Лира, е едно от първите наблюдавани подобни явления в древността. Данни за него има още от 687 година пр.н.е.

Времето през следващата нощ ще е предимно облачно с по-добра възможност за наблюдение в Източна България. Ако решите да броите „падащи звезди”, намерете място далече от градските светлини, които винаги пречат да усетим магията на звездопадите.  https://nova.bg