• Общинският съвет на Каварна след бурна дискусия предпочете да обнови облика на града с четири инфраструктурни обекта и гласува за вземането на дългосрочен кредит до 20.6 милиона лева.

Най-голяма част от кредита е предназначен за ремонта на пътната артерия от центъра до централния плаж. „Аргументите са, че Каварна с всяка година се утвърждава като летовище, а и до момента са направени огромни инвестиции от общината, частни фирми и отделни граждани за развитие на туристическия бизнес, който се явява и като един от водещите отрасли за общината. Много български и чуждестранни туристи лятно време идват тук, за да се запознаят с изключително богатото историческо и културно наследство, което имаме. Крайбрежната ни ивица е интересна за летовниците, които предпочитат нашите чисти и спокойни плажове. Туризмът като отрасъл носи пряко и косвено сериозни доходи за местното население. Затова и градът и населението ни се нуждаят от добра инфраструктура. Да не забравяме, че всяка година участваме у нас и на задгранични форуми, където предлагаме нашия туристически продукт. Нека обликът на града бъде част от него. Изгодата е за всички, трябва да мислим стратегически за дългосрочното развитие на града и общината“, сподели за НДТ кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева.

С кредита ще се рехабилитира улица „Черноморска“, предстои да се възстановят и модернизират паркови пространства. Досега градът изоставаше с изграждането тук на улична канализация и след проливни дъждове положението ставаше трагично и комично за туристите.

В ползването на кредита са включени още три улици в града, които отдавна са се нуждаели от ремонт и от канализация.

Елена Балтаджиева каза за НДТ, че заемът е изгоден за цялата общественост на Каварна, още и че условията за погасяването му в рамките на 144 месеца са изгодни за общината, която ще погасява дълга със собствени бюджетни средства. Според нея, действително при вземането на подобни заеми и в други градове на страната винаги е имало сериозна опозиция от определени хора, но след изпълнението на проектите хората винаги са оставали доволни. Така ще бъде и в Каварна.  НДТ