КАЧЕСТВОТО НА УКРАИНСКОТО ЗЪРНО ЩЕ БЪДЕ ПРОВЕРЕНО, УВЕРИ ЗЕМЕДЕЛСКИЯТ МИНИСТЪР ИВАН ИВАНОВ

0
452

Към четвъртък в България са влезли едва 6000 тона пшеница от Украйна и 1300 тона ечемик – количество, което не би следвало да се отрази на пазара у нас, заяви за БНТ министърът на земеделието Иван Иванов. Земеделският министър увери, че внасяното зърно подлежи на стриктни проверки за неговото качество. Така той отговори на притесненията на зърнопроизводители у нас, че украинската продукция не подлежи на контрол при влизането на границата:

“Ако установим количества, които не отговарят на стандартите за консумация в България, ако се установи наличие на определени вещества, това зърно ще бъде подложено на съответните санкции и унищожено, защото то не може да влезе в оборота в България. Това ви го гарантирам. Проверките ще са безкомпромисни в това отношение. Последното нещо, което държавата може да позволи да се случи, е да бъдат хранени български граждани с пшеница, която не отговаря на стандартите и би навредила на здравето им. Нашата основна цел е да осигурим този качествен хляб и на тази цена, която очакват българските граждани.”

Припомням, че зърното, което влиза у нас от Украйна, не подлежи на фитосанитарен контрол. С решение на Европейската комисия е взето решение всички количества, които излизат от Украйна, да не се облагат с мито и да не минават съответния фитосанитарен контрол.

Земеделският министър очаква, че нулевата ставка ДДС на хляба да се отрази на цените във всички магазини. Той уточни, че у нас няма закон, който да преследва спекулата, но вярва, че недобросъвестните практики на някои търговци ще бъдат регулирани от свободния пазар и конкуренцията. Според Иван Иванов тазгодишната реколта у нас е изключително добра.