Премиерът на Русия Михаил Мишустин обяви, че страната ще започне масово производство за пътнически самолети. Плановете бяха обявени на ежегодния отчет на правителството през Държавната дума.

В плановете на страната е производството на машините МС-21, Ил-114-300 и малкия самолет ЛМС-901 “Байкал”.

Моделът МС-21 е известен като руският конкурент на самолетите Boeing 737 MAX и Airbus A320neo. Летателният апарат з пръв път е пуснат в употреба през 2017 г., като от него са произведени едва 7 бройки.  https://trud.bg/

Всички производствени самолети МС-21 ще бъдат оборудвани с крило, изработено от руски композити

  • Генералният директор на корпорация “Иркут” Андрей Богински каза, че авиокомпанията “Россия” планира да започне да получава тези самолети още през 2022 г.

МОСКВА, 25 декември. / Кор. ТАСС Мария Амирджанян/. Самолетът МС-21 за авиокомпания “Россия”, който планира да започне да получава тези самолети още през 2022 г., ще бъде оборудван с крило, изработено от руски композити. Това каза за ТАСС генералният директор на корпорация “Иркут” Андрей Богински.

Той отбеляза, че всички серийни МС-21 ще се произвеждат с крило, изработено от руски композити. “През втората половина на 2022 г. планираме да започнем да доставяме самолети MC-21-300 на първия оператор, авиокомпания “Россия”, която е част от групата на Аерофлот”, каза той. “Всички производствени самолети ще бъдат оборудвани с изработено крило. от руски композити“.

Богински припомни, че по време на салона МАКС-2021 в Жуковски страните подписаха документи, регламентиращи подготовката на самолет МС-21 за експлоатация.

По-рано Ростех съобщи, че най-новият руски граждански самолет МС-21 с руско композитно крило е извършил първия си полет. През есента на 2018 г. производителят на композитното крило за MC-21 – Aerocomposite, член на United Aircraft Corporation – попадна под санкции на САЩ, в резултат на което компанията беше лишена от възможността да закупува вносни суровини за крилото. Тогава Росатом пое разработката на руския аналог. Крилото на прототипа на самолета е направено с помощта на чужди композити.

MS-21

В момента сертифицирането на самолета МС-21-300 е към завършване. В същото време самолетът МС-21-310 с новия руски двигател ПД-14 преминава летателни изпитания. Останалата част от прототипа на самолета се задвижва от двигатели PW-1400, като се планира клиентът да може да избира между двата двигателя.

“Самолетът ще бъде доставен в удобна двукласна схема: 16 места в бизнес класа, 153 места в икономична класа”, отбеляза Богински. “Най-широката пътека в своя клас ще позволи на пътниците да преминават през сервизната количка.”

Самолетът ще бъде оборудван с климатична система с тризонен температурен контрол със съвременни бактериологични филтри.

„Уголемените прозорци ще осигурят ярка естествена светлина в кабината. Комбинацията от размера и разположението на прозорците създава условия за добра видимост на пътниците с всякаква височина. Авиокомпания „Россия“ поръча нова LED система за вътрешно осветление, която ще симулира по всяко време на деня”, добави Богински.

Интериорът на кабината на самолета ще бъде монтиран в Иркутския авиационен завод.