ЦИНИЗЪМ БЕЗ ГРАНИЦИ: Караянчева: С 40-те лева пенсионерите ще опитат неща, които обичайно не си позволяват

0
1696

С 40-те лева коледни добавки, които държавата дава на пенсионерите, те ще могат да си направят една не много богата трапеза, но по-различна от обичайната, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в интервю за НОВА ТВ. По думите на шефката на парламента, всеки един от по-възрастните българи ще може да опита неща, които, може би, не си позволя през останалото време. Но защо този факт съществува, тя не коментира. Според Караянчева отпускането на допълнителни средства за пенсионерите показва отношение към тях, от страна на държавата, защото те заслужават да живеят по-достойно. Председателят на Народното събрание на България коментира и ситуацията с оставката на Валери Симеонов. Караянчева счита, че това действие е компромис, от страна на управляващите. Тя каза, че Симеонов вече е осъзнал и разбрал, че трябва да се оттегли, защото “това напрежение, което се генерираше с неговите думи, дали извадени от контекста, или казани несъзнателно, все пак провокираха недоволството”.

Депутатите посрещат Коледа със заплати по над 4 000 лева

От ноември народните представители ще получат по-високи заплати, показват изчисления на база данни от НСИ на вестник “24 часа”. Според сметката, увеличението ще е 90 лева. То се обуславя от по-високата средна заплата в публичния сектор през последния месец от третото тримесечие – 1173 лева. Припомняме, че депутатското възнаграждение се формира от три средни заплати в сектора. Така за ноември всеки народен представител ще вземе 3519 лева. През февруари тази година обаче депутатите вземаха още повече – 3540 лева. Всичко това е базова заплата, без да се броят добавките за участие в парламентарна комисия – 10%, а повечето депутати са членове на поне две, както и 1,6% за година трудов стаж. Плюс това депутатите вземат и по две трети от заплатата си допълнително под формата на разходи за наемане на сътрудници и други, като за това особено строг отчет няма.

Най-високата заплата в държавата обаче е на президента. Той получава официално минимум две депутатски заплати, т.е. от декември Румен Радев ще се разписва срещу 7038 лева. Той също получава по 1,6% отгоре за всяка прослужена година, което за неговия стаж прави около 60% отгоре или чистото му възнаграждение отново минава 11 000 лева. Премиерът и председателят на парламента са малко по-назад от държавния глава – вземат само 50% повече от депутат. Така месечната заплата на Бойко Борисов става 5278 лв., т.е. се увеличава със 135 лева в сравнение със сегашната. Това е обаче без добавката за трудов стаж, която също е по 1,6%. При трудовия стаж на Борисов премиерската му заплата става над 7000 лева. Министрите получават по 30% над основната депутатска заплата, т.е. 4574 лева от ноември, плюс стаж.

https://www.actualno.com