СПОРТНА ПАНОРАМА

0
1188

ВАЛЕНТИН АНДРЕЕВ ОТНОВО E СРЕД ДЕСЕТТЕ НАЙ-ДОБРИ МЛАДИ СПОРТИСТИ У НАС

Шампионът в хвърлянето на чук от Младежкия олимпийски фестивал – балчиклията Валентин Андреев, за втора поредна година попада в топ 10 на най-добрите млади спортисти на България в анкетата на viasport.bg. През 2019-а Андреев се нареди на девета позиция. “Доволен съм от постиженията, радвам се, че съм награден, хората виждат постиженията ни и ги оценяват. 2019-а се различава от 2018-а по това, че сбъднах една моя мечта и станах шампион на голям форум, чух химна на България, направих много хора горди. Досега винаги съм ставал втори и се радвам, че сега станах първи. Основната ми цел на Световното за юноши тази година е медал, без значение какъв. Винаги ще гоня първото място, но се надявам да взема медал”, сподели Андреев след церемонията.

16-годишният плувец Йосиф Миладинов беше избран за най-добър млад спортист на България за 2019 година. Той спечели деветото издание на анкетата на сайта за детско-юношески спорт Viasport.bg с актив от 788 точки. В допитването до спортните журналисти участваха точно 100 представители на медиите, които посочиха 55 състезатели на възраст до 19 г. През изминалата година Миладинов стана трети в света при юношите на 50 метра бътерфлай и втори в Европа на 100 метра в същия стил, покри норматив “А” за олимпийските игри в Токио, подобри над 10 национални рекорда за две възрасти, стана и шампион на Швейцария, където живее със семейството си и тренира. Той не успя да присъства на церемонията в Централния военен клуб в София и лично да вземе наградата си, но благодари за нея чрез специално видео обръщение. По традиция за победителя имаше колело от българския производител Sprint.

На второ място в класацията остана победителката за 2018 година Александра Начева, която събра 520 точки от журналистическия вот. Трета е носителката на Световната купа на сабя за девойки до 20 г. Йоана Илиева с 507 точки. Призовата десетка допълниха Светла Згурова (модерен петобой), Едмонд Назарян (борба), Нургюл Салимова (шахмат), Ангел Русев (вдигане на тежести), Владимир Гърков (волейбол), Валентин Андреев (лека атлетика) и Александра Фейгин (фигурно пързаляне).

МАТЕЙ КАЗИЙСКИ И ДЖЕЙТЕКТ С ПОБЕДА №17 В ЯПОНИЯ

Българската волейболна звезда Матей Казийски и неговият ДжейТЕКТ Стингс (Кария) записаха 17-и успех в японската V-лига. „Жилата” надиграха категорично шампиона на страната Панасоник Пантърс с 3:0 (25:19, 25:20, 25:14) в мач от 18-и кръг, изигран в Хирошима.

ДжейТЕКТ е на лидерската позиция с 47 точки (17 победи, 1 загуба), “пантерите” са втори със същия актив, но баланс 16:2.

Матей Казийски се разписа с 10 точки (2 аса, 2 блокади). Такеши Нишида отново бе над всички с 32 точки (2 аса).

В следващия кръг ДжейТЕКТ среща Нагано Тридентс на 18 януари (събота). Панасоник се изправя срещу Сакай Блейзърс.

ГРИГОР ДИМИТРОВ СЕ ЗАВРЪЩА НА ТУРНИРА В СОФИЯ

Голямата звезда на българския тенис Григор Димитров се завръща у дома и ще участва в Sofia Open 2020, съобщиха организаторите. Петото издание на турнира от сериите АТП 250 в София ще се проведе в нов период на годината – от 27 септември до 4 октомври в “Арена Армеец”. “Развълнуван съм и съм много щастлив, че се завръщам да играя на Sofia Open тази година. Спомените, които имам от 2017 година, са незабравими. Подкрепата от всички фенове и да играя пред тях – това беше просто невероятно. Очаквам с нетърпение да видя всички в “Арена Армеец” през септември 2020 г.”, заяви Григор Димитров.

Григор Димитров е шампион на Sofia Open от 2017 г. Тогава любимецът на българските фенове извоюва шестата си титла от АТП тура и първа пред родна публика, а вдъхновяващият му сезон завърши и с титла от Nitto ATP Finals в Лондон. През 2020 г. Григор Димитров и българската публика ще имат възможност да изживеят нови незабравими емоции заедно в “Арена Армеец”.

Четвъртото издание на Sofia Open се превърна в най-силния турнир за сезона от сериите АТП 250. Петима от участниците в София през 2019 г. – шампионът Данийл Медведев, Стефанос Циципас, Матео Беретини, Гаел Монфис и Роберто Баутиста Агут, завършиха годината в Топ 10 на световната ранглиста. Стан Вавринка и Карен Хачанов завършиха годината в Топ 20. “Sofia Open 2020 е най-значимото световно спортно събитие, което ще се проведе в България през годината. Неслучайно топ тенисисти с радост се връщат в България или с радост приемат да дойдат за първи път, след като са чули позитивни отзиви от свои колеги, които вече са играли в “Арена Армеец”. Несъмнено ги привлича и публиката, тъй като Sofia Open е един от турнирите от сериите АТП 250 с най-висока посещаемост. Верните български фенове са основна причина турнирът да остане тук.

Петото издание на Sofia Open наистина обещава да е изключително интригуващо за фантастичната българска публика. Участието на Григор Димитров е много важно и за хилядите деца, които ще имат възможност да се докоснат до най-добрия български тенисист. Дай Боже, да запалим още много деца по тениса, защото това е наша основна мисия. Пожелавам на Григор Димитров през 2020 г. да спечели втората си титла от Sofia Open, а новото вдигане на трофея над надписа Sofia пред феновете в “Арена Армеец” да бъде част от пътя му за завръщане там, където е бил и където му е мястото в световния тенис”, заяви президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков.

НОВАК ДЖОКОВИЧ Е №1 НА БАЛКАНИТЕ, ДВЕ БЪЛГАРКИ В ТОП 10

Сръбският тенисист Новак Джокович беше определен за рекорден шести път за “Спортист на Балканите” в анкетата на Българската телеграфна агенция. В 47-то издание на традиционното допитване за 2019 участваха националните агенции на страните от региона – БТА (България), АНА-МПА (Гърция), АДЖЕРПРЕС (Румъния), Анадолска Агенция (Турция), ТАНЮГ (Сърбия), МИНА (Черна гора), МИА (Македония), ХИНА (Хърватия), ФЕНА (Босна и Херцеговина) и АТА (Албания).

Призовата тройка допълниха баскетболисът Янис Антетокунбо (Гърция) и тенисистката Симона Халеп (Румъния), а от българите състезателката по борба Тайбе Юсеин беше класирана на шесто място, а гюлетласкачката Радослава Мавродиева е девета.

Джокович отново заслужи приза след петте си поредни победи от 2011 до 2015 година, с което изпревари досегашната рекордьорка Стефка Костадинова (България), която има пет отличия в анкетата за „Спортист на Балканите”. Белградчанинът спечели титлите от Големия шлем в Австралия и на “Уимбълдън” през 2019 година, както и общо пет трофея в Тура на АТР. Той единствен беше посочен в анкетните карти на всичките десет участвали национални агенции и получи общо 73 точки. На второ място с 45 точки се класира баскетболистът Янис Антетокунбо от Гърция. Той имаше ключова роля за първото място на Милуоки в редовния сезон на Националната баскетболна асоциация, беше избран за Най-полезен играч (МВП) в лигата и участва в Мача на звездите. Шампионката на “Уимбълдън” Симона Халеп (Румъния) е трета с 40 точки. Победителят във финалния турнир на АТР в Лондон Стефанос Циципас (Гърция) се нареди четвърти с 32 точки. Със силната 2019 година Циципас се утвърди в топ 10 на мъжкия тенис, като спечели общо три титли през сезона. Световният вицешампион в бягането на 800 метра Амел Тука от Босна и Херцеговина беше класиран на пета позиция с 30 точки. Шеста с 28 точки е Тайбе Юсеин, европейска шампионка и световна вицешампионка по борба в категория до 62 килограма. На седмо място с 25 точки е волейболистката Тияна Бошкович, която помогна на Сърбия да спечели титлата на Европейското първенство за жени, на което тя беше избрана за най-полезна състезателка. Осми с 22 точки е Ръза Кааялп (Турция), световен и европейски първенец по борба класически стил при най-тежките до 130 килограма. Девета с 21 точки е европейската шампионка в зала в тласкането на гюле Радослава Мавродиева, а десетката с 20 точки затваря състезателката по джудо Майлинда Келменди (Косово), европейска шампионка и бронзова медалистка от световното първенство в категория до 52 килограма.

Още трима българи получиха точки в допитването. Световният вицешампион по биатлон в индивидуалната надпревара на 20 километра Владимир Илиев раздели 16-ото място с 10 точки. Европейският първенец по вдигане на тежести в категория до 73 килограма Божидар Андреев е 21-и с 8 точки, а европейският вицешампион по джудо Ивайло Иванов в категория до 81 килограма е 40-и с 1 точка.

Общо 42 спортисти заслужиха точки в анкетата през тази година.

БИАНКА АНДРЕЕСКУ ПРОПУСКА ОТКРИТОТО ПЪРВЕНСТВО НА АВСТРАЛИЯ

Шампионката от US Open Бианка Андрееску ще пропусне първия турнир от Големия шлем за годината. 19-годишната канадка обяви, че няма да се възстанови за началото на Откритото първенство на Австралия. Четвъртата в света получи контузия в коляното по време на Финалите на WTA през октомври. През септември миналата година тя победи Серина Уилямс на финала в Ню Йорк и спечели първа титла от Големия шлем. “Чувствам се все по-добре с всеки изминал ден, но за съжаление, Australian Open е прекалено рано по отношение на възстановяването ми”, сподели Андрееску.

Ришар Гаске също няма да участва в Откритото първенство на Австралия. 33-годишният Гаске, който е 60-и в световната ранглиста, няма да играе заради контузия на коляното. Французинът, който е полуфиналист на три турнира от Големия шлем, получи травмата през октомври миналата година по време на турнира от сериите “Мастърс” в Париж и все още не е възстановен.

ТЕОДОР САЛПАРОВ: ВСИЧКИ ЕМОЦИИ, КОИТО ИЗЖИВЯХ ПОД РОДНИЯ ФЛАГ, ЗА МЕН СА НЕЩО СВЯТО

Волейболистът Теодор Салпаров, който се оттегли от националния отбор след дълги година вярна служба, гостува в предаването “120 минути” по bTV. Ветеранът заяви, че емоциите, преживени с екипа на България, са нещо свято за него. Салпаров разказа как като малък всъщност искал да се занимава с друг спорт, но съдбата го събрала с волейбола. “Много тежко се избира този момент (на отказването). Не е леко, след толкова много години, които си прекарал с колегите си в националния отбор, да вземеш това решение. При мен беше обмислено добре. Сметнах, че ще е най-добрият момент, още преди квалификацията, да спра след Токио 2020, ако се класираме. Това не стана, за съжаление, и обявих след последния мач с Германия, че спирам”, заяви Салпаров. “Аз съм много емоционален човек. Винаги на игрището съм горял вътре. Може би са забелязали всички фенове на волейбола, че след някое важно отиграване, спасена топка от моя страна или мой колега е направил точка от сервис, се мятам по вратовете им и се радвам. Плод на емоция е, такъв ми е духът. Според мен винаги е било плюс за нашия отбор”, споделя още Теди. “Малко случайно се намерихме с волейбола, защото исках да бъда футболист. Бях в осми клас, държаха се изпити на “Червено знаме”, но за мен се оказа, че няма място като футболист. Майка ми, която е играла волейбол дълги години, предложи да се пробвам на тестовете във волейболната зала. Веднага ме приеха. Сега, винаги когато ме срещат по улицата, хората ме питат колко съм висок, и казват, че изглеждам по-нисък по телевизията. Нормално, там под 2 метра мъже няма… Сам си избрах №13. Винаги съм го харесвал това число. Не знам защо, но много ми харесваше, а и имах някои идоли с този номер. Не бяха българи, а звезди от холандския и италианския волейбол. Андреа Джани цял живот играе с №13. Подавах топки през 95-а в “Зимния дворец” и той беше една от легендите на Италия. Тогава те убиваха всичко. Бях помолил майка и баща ми, лека му пръст, да се снимам с него. Майка ми я пази. Най-лошото, което се случи, бе, че той води Германия в последния ми мач. Какво нещо е съдбата”, каза още либерото.

СЕРИНА УИЛЯМС СПЕЧЕЛИ ТИТЛАТА В ОУКЛАНД

Серина Уилямс (САЩ) спечели титлата на турнира по тенис на твърди кортове в Оукланд (Нова Зеландия) с награден фонд 275 хиляди долара. Серина се наложи над сънародничката си Джесика Пегюла с 6:3, 6:4 за 1:36 часа игра. Поставената под номер 1 Уилямс започна колебливо срещата, като допусна пробив в откриващото си подаване. В последствие вдигна оборотите и успя да изравни за 3:3, а след това спечели с убедителното 6:3.

Във втората част интрига нямаше, след като Серина взе ранен пробив и не допусна грешка при подаванията си, като стигна до 6:4 в своя полза.

Междувременно стана ивестно, че Серина Уилямс ще дари цялата си награда от турнира в Оукланд за борбата с пожарите в Австралия. За победата в турнира тя спечели 43 000 долара. Именно тази сума ще преведе в полза на онези, които са притиснати от природно бедствие.