РЕАЛ (МАДРИД) ГРАБНА СУПЕРКУПАТА НА ИСПАНИЯ

Отборът на Реал (Мадрид) спечели Суперкупата на Испания след успех над Атлетико (Мадрид) – 0:0 след редовното време и продълженията и 4:1 при дузпите. “Лос бланкос” взеха мадридското дерби, играно в Джеда, Саудитска Арабия. Това е 11-а Суперкупа на Испания за Реал. Лидер по този показател е Барселона с 13.

Зинедин Зидан повтори състава от 1/2-финала с Валенсия. Лука Модрич и Иско получиха по-офанзивни роли в полузащита, наситена с петима халфове. Лука Йович отново застана на върха на атаката. Диего Симеоне направи една промяна от титулярните 11, заменяйки Стефан Савич с Хосе Хименес. Алваро Мората и Жоао Феликс бяха поставени най-отпред, подкрепяни по крилата от Анхел Корея и Саул.

В третата минута Алваро Мората си поведе в наказателното поле и центрира високо към Жоао Феликс, който загуби въздушния дуел. В петата Каземиро завъртя топката със самочувствие от 20 метра – това не затрудни Ян Облак. В деветата Модрич изстреля топката от 23 метра в опит да изненада словенския страж – Облак плонжира и улови. В 14-ата Серхио Рамос направи голям подарък на Жоао Феликс. Защитникът подаде към португалеца на границата на наказателното поле, откъдето младокът шутира неточно. В 32-ата Иско засече топката с глава на първа греда и насочи близо до целта. В 42-ата Анхел Корея направи “сомбреро”, запази топката в наказателното поле, където Жоао Феликс беше блокиран при удара. Минута по-късно защитата на “рохибланкос” изпусна Каземиро при корнер. Бразилецът стреля опасно с глава, насочвайки топката над гредата. В 48-ата Каземиро напредна през центъра и намери прекрасно Лука Йович. Сръбският нападател тръгна мощно, не се пречупи под напора на двама съперникови футболисти, но точно преди удара Хименес успя да направи шпагат. В 51-ата Йович финтира Фелипе и Киърън Трипиър, стреля между краката на английския защитник и топката облиза далечната греда след шута по земя. В 67-ата Федерико Валверде получи брилянтна топка от Йович. Уругваецът беше абсолютно сам на шест метра фронтално към вратата, но той насочи с глава към собственото коляно и оттам топката отскочи в аут. В 80-ата Трипиър пусна страхотно подаване зад гърба на Серхио Рамос. Мората изскочи на чудесна позиция, стреля в близкия ъгъл и Тибо Куртоа изби. В 89-ата Модрич центрира, а Мариано нанесе неточен удар с глава. В 90-ата Родриго беше “забравен” от защитата на Атлети и стреля ниско към вратата – Облак направи ключово спасяване. В последните секунди на редовното време Томас изненада Куртоа с далечен удар – белгиецът имаше време да се придвижи и да избие.

Първото продължение започна с изстрел на Ферлан Менди, при който топката премина покрай близката греда. В 93-ата Мората изведе Витоло в наказателното поле, но Серхио Рамос се придвижи добре и затрудни удара на своя съперник. Все пак се наложи Куртоа да прави спасяване. След късо изпълнение на корнер Корея центритра към далечната греда, където непокритият Хименес изпусна с глава от чудесна позиция.

В 107-ата минута Куртоа се размина с топката при корнер, Мората опита ножично изпълнение, при което топката беше насочен акъм вратата, но попадна в тялото на белгийския страж. В 110-ата Мариано върна топката за Модрич, хърватинът шутира, Облак изби, а Мариано не успя да вкара при добавка от отлична позиция – би в ръцете на вратаря. В 115-ата Дани Карвахал сбърка при опит за овладяване на висока топка и подари мълниеносна контра за Атлети. Мората се устреми сам срещу вратаря и Феде Валверде умишлено се хвърли с краката за цинично нарушение. Съдията очаквано извади директен червен картон. Две минути по-късно Анхел Корея се измъкна отдясно, центрира, получи се рикошет и Куртоа едва успя да спаси.

При дузпите Атлетико се провали още в началото и това обрече отбора. Саул нацели греда, а Куртоа спаси удара на Томас. Същевременно Карвахал и Родриго реализира първите две дузпи за “белите”. Последният удар дойде от крака на Серхио Рамос, който оформи крайното 4:1.

Така Реал печели Суперкупата на Испания, без да е бил шампион или носител на Купата на Краля от миналия сезон.

 

СТАЙН СПИЕРИНГС ПОДПИСА С ЛЕВСКИ

Нидерландецът Стайн Спиерингс подписа вчера договор с Левски, като контрактът на полузащитника е за период от 3 години. Халфът е роден на 12 март 1996 година в Алкмаар и е висок 187 сантиметра. Започва да тренира в местния АЗ. Пробива в първия тим и на 13 февруари 2015 година дебютира срещу ПСВ Айндховен. До края на сезона играе и при 4:1 над Екселсиор. След това е пратен под наем в Спарта (Ротердам), където помага на отбора да спечели промоция за елита. На 7 януари 2019 година подписва договор с Ваалвайк, откъдето именно идва в Левски.

ПФК Левски приветства с „добре дошъл“ Стайн Спиерингс и му пожелава здраве и много успехи със синята фланелка.

 

ТРИ КЛУБА ОТ АНГЛИЯ ИСКАТ САМЮЕЛ ЮМТИТИ

Манчестър Юнайтед, Тотнъм и Арсенал проявяват интерес към централния бранител на Барселона Самюел Юмтити, твърди El Desmarqu. 26-годишният французин има едва седем мача за каталунците през този сезон, тъй като честите проблеми с контузии ограничават шансовете му за изява. Много по-често Ернесто Валверде залага на Клеман Ленгле като партньор на Жерард Пике.

Според испанското издание от “Камп Ноу” са готови да се разделят с Юмтити. Смята се, че стилът на французина ще пасне на играта в Премиър лийг, а във всеки един от трите клуба има сънародници на Юмтити, които ще му помогнат за бързата адаптация.

 

КАСИЙЯС: НЕ Е ТРУДНО ДА ИГРАЕШ ПРЕД 70-80 ХИЛЯДИ

Вратарят на Порто Икер Касийяс се върна в местната болница “Сао Жоао”, където беше приет с инфаркт на 1 май миналата година. Там той приветства новите лекари на лечебното заведение, като държа реч, в която подчерта важността на тяхната професия. “Не е трудно да играеш пред 70-80 хиляди души. Трудно е да оперираш някой, който е получил сърдечен удар, както и да се справиш с огромната отговорност да се грижиш за другите. Това е важен момент за вас. Ще научите много, като по-опитните лекари ще ви покажат най-добрия път към тази брилянтна професия”, заяви Касийяс, който вече е възстановен напълно.

 

ЧАВИ ПРИЗНА ЗА РАЗГОВОРИ С БАРСЕЛОНА

“Мачтая да стана треньор на Барселона, но в момента съм фокусиран върху работа си в Ал Сад”, коментира легендата на каталунците Чави Ернандес, който е спряган за нов наставник на гранда от “Кам Ноу”. За гласената от Барселона треньорска смяна се говори интензивно в последните дни, като в Испания смятат, че дните на Ернесто Валверде са преброени.

Чави класира Ал Сад на финала за Купата на Катар след успех над Ал Раян. Той се появи на пресконференция, където говори и за срещата си с представителите на Барселона Ерик Абидал и Оскар Грау, като според медиите в Испания се очаква към тях да се присъедини и президентът на каталунците Джосеп Бартомеу. “Видях се с Абидал, защото сме приятели. Не мога да говоря повече за Барселона от уважение към клуба и Валверде”, измъкна се Чави от повече въпроси по темата, чиято развръзка се очаква в най-скоро време.

 

ТОМАС МЮЛЕР МОЖЕ ДА УЧАСТВА НА ОЛИМПИАДАТА ЗАЕДНО С ЖЕНА СИ

 

Томас Мюлер не изключи възможността да участва на Олимпиадата в Токио, като това най-вероятно ще стане заедно със съпругата му Лиза Мюлер, която е състезател по конен спорт. Селекционерът на олимпийския отбор по футбол Щефан Кунц призна, че обмисля да извика играча на Байерн (Мюнхен).

Футболистът от своя страна заяви: “Готина и луда идея, но това не е приоритет през 2020 г. за мен и жена ми. Имам големи амбиции с Байерн през следващите пет месеца. Жена ми се подготвя за други турнири и Олимпиадата е далеч. Но ако ти позволи да мечтаеш, ще е доста готино. Никога не казвай никога, но Олимпиадата не е приоритет в моите планове. Нека видим какво ще се случи”.

Олимпийският турнир е официално събитие за футболисти под 23 години, за което всеки отбор може да определи трима по-възрастни играчи. Юрген Клинсман и Неймар са част от звездите, които са участвали на Игрите в миналото.

30-годишният Мюлер изигра 100 мача за мъжкия национален отбор между 2010 и 2018 г., преди да отпадне от плановете на Йоахим Льов.

Олимпиадата ще се проведе от 24 юли до 9 август, но се застъпва с подготвителния период преди сезона в Бундеслигата, който ще стартира на 21 август. Байерн ще освободи Мюлер, ако иска да играе в Япония. Клубовете ще имат последната дума, тъй като за разлика от Световното или Европейското, те не са задължени да пускат играчите си.

Кунц заяви наскоро, че все още не е решил за състава си. Други имена на споменатите по-възрастни играчи са Лукас Подолски, Сандро Вагнер и Кевин Фоланд, както и Дейви Зелке и Максимилиан Арнолд, които спечелиха титлата при младежите през 2017 г. под ръководството на Кунц.

 

52-ГОДИШЕН ФУТБОЛИСТ ПОДПИСА ПРОФЕСИОНАЛЕН ДОГОВОР С ЕЛИТЕН ТИМ В ЯПОНИЯ

Казуйоши Миура, който е най-възрастният професионален футболист в света, продължи своя договор с японския елитен ФК Йокохама. Миура, който ще навърши 53 години на 26 февруари, се обвърза за общо 35-тия си сезон в спорта.

Нападателят играе в клуба от Джей Лигата от 2005 година насам, а преди това носи екипа на бразилските Сантос, Палмейрас и Коритиба, както и на хърватския Динамо (Загреб), италианския Дженоа и австралийския ФК Сидни.

Миура има 89 мача и 55 гола за японския национален отбор. През миналия сезон нападателят е със само три изиграни срещи с екипа на Йокохама, който започва новия шампионат с двубой срещу Висел Кобе на 23 февруари.

ВАРДИ НЯМА ДА ОТИДЕ НА ЕВРО 2020, ВЪПРЕКИ ЧЕ Е РЕАЛИЗАТОР №1 В ПРЕМИЪР ЛИЙГ

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт не планира да прати повиквателната на голмайстора на Лестър Джейми Варди за предстоящото европейско първенство, въпреки че нападателят се намира в страхотна форма и в момента е реализатор №1 на Премиър лийг с 18 попадения. Истината е, че Варди се отказа от кариерата си в националния обор още след  Мондиал 2018, но още тогава Саутгейт заяви, че вратата остава отворена за него. В последно време в медиите на Острова се появиха призиви Варди да бъде включен в състава. Според  The Athletic Саутгейт обаче има други предпочитания. Със сигурност №1 за него в тази позиция си остава Хари Кейн, който би трябвало да се възстанови навреме за Евро 2020. Тами Ейбрахам и Маркъс Рашфорд също са почти сигурни участници в разширения състав на Саутгейт. Калъм Уилсън, Дани Ингс и Доминик Калвърт-Люин също имат шанс да се преборят за повиквателна, но не и Варди.

Единствената възможност за голмайстора на Лестър е да се получат контузии, които да спрат поне двама от нападателите, предпочитани от Саутгейт.