В Районния съд в Добрич започна административно наказателно дело, образувано по постановление на Районна прокуратура – Добрич, с което е направено предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание на Т.Г. – временно отстранения от длъжност изпълнителен директор на „ВиК Добрич“АД Тодор Гикински.

Той е обвинен за това, че от 10 до 14 февруари 2019г. в с.Батово, обл.Добрич, в района на Помпена станция Батово 2, в качеството си на изпълнителен директор на „Водоснабдяване и канализация Добрич“АД, чрез посредственото извършителство на трети лица – работници и служители във фирмата, в нарушение на разпоредби от Закона за водите, е изградил съоръжение за водоползване от река Батовска. Изграден бил земнонасипен бараж /бент/ за водохващане на водата от притока на р. Батовска и отвеждането й по изграден гравитачен водопровод от ПВЦ тръби с обща дължина 172 м. до черпателния водоем.

Във внесеното постановление се цитира заключението на изготвена в хода на досъдебното производство експертиза, според което предназначението на изграденото съоръжение било водовземане от повърхностни води за питейно-битово водоснабдяване, с цел икономия на електроенергия при експлоатацията на помпена станция „Батово-2“.         След като изслуша становищата на страните, при съвещанието си съдът намери, че обстоятелствата по делото не са достатъчно изяснени, поради което определи съдебното следствие да бъде възобновено.    Следващото съдебно заседание е насрочено за 17 февруари 2020 г., от 10.30 часа, за когато са призовани за разпит трима свидетели.