СПОРТНА ПАНОРАМА: ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ЗАВЪРШИХА НА ЧЕТВЪРТО МЯСТО; ХАНДБАЛИСТИТЕ НИ СПЕЧЕЛИХА ПЪРВИЯ СБЛЪСЪК С ЧАРДАФОН; ДОБРИЧЛИИ ТРИУМФИРАХА В РЕПУБЛИКАНСКИЯ ШАМПИОНАТ ПО СПОРТНО ХОДЕНЕ; НАЦИОНАЛНИЯТ АНСАМБЪЛ НА БЪЛГАРИЯ ЗАВОЮВА ЗЛАТО В ПЕЗАРО; ЦЕЦО СОКОЛОВ И ЛУБЕ НА ПОЛУФИНАЛ СЛЕД ВТОРА ПОБЕДА НАД ВЕРОНА И КАЗИЙСКИ; ГАРБИНЕ МУГУРУСА ОТНОВО Е ШАМПИОНКА В МОНТЕРЕЙ; САЛИ ПИЪРСЪН СЕ ЗАВЪРНА НА АТЛЕТИЧЕСКАТА ПИСТА

0
2123

НАЦИОНАЛНИЯТ АНСАМБЪЛ НА БЪЛГАРИЯ ЗАВОЮВА ЗЛАТО В ПЕЗАРО

Българският ансамбъл спечели златния медал на финала на съчетанието с три обръча и два чифта бухалки на първата за годината Световна купа по художествена гимнастика в италианския град Пезаро. Възпитаничките на Весела Димитрова в състав Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова и Лаура Траатс изиграха без грешка композицията си и получиха оценка от 25.750 точки, от които 19.600 за трудност – най-високата от всички осем финалисти. На второ място се нареди Украйна с 25.100 точки, а на трето – Израел с 24.450 точки. Това е втори медал за българския ансамбъл от Световната купа в Пезаро след среброто в многобоя.

Така българските гимнастички завършват участието си в турнира общо с пет медала, след като Боряна Калейн взе сребърно отличие на финала на топка и бронз в многобоя, а Катрин Тасева завоюва сребро на лента.

ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ЗАВЪРШИХА НА ЧЕТВЪРТО МЯСТО

Полуфиналната плейофна серия между Хебър и Добруджа 07 завърши с трета победа за Хебър, този път в Добрич. Домакините вложиха много желание и играха равностойно, но  успяха да вземат само гейм от класния си съперник – в отделните части 21:25, 33:31, 22:25 и 23:25. Гостите бяха по-стабилни на посрещане, което им даваше предимство при организиране на атаките. Освен това те съумяха да построят много по-ефективна блокада. Цифрите показват 14 успешни техни блока срещу 4 за добричкия тим. Най-оспорван бе вторият гейм, приключил при резултат 33:31 за Добруджа и продължил 34 минути. Най-резултатен в мача бе капитанът на домакините Велизар Чернокожев с 27 точки, а Брадли Гънтър постигна 24 точки за гостите от Пазарджик.

Така добруджанци приключиха сезона на четвърто място и изпълниха задачата, която им бе поставена от клубното ръководство. Волейболистите на Хебър (Пазарджик) пък се класираха за първи път в историята си за финал в Суперлигата на България. Техни съперници ще бъдат настоящите шампиони от Нефтохимик 2010 (Бургас), които спечелиха  полуфиналната серия срещу ЦСКА също с 3-0 победи. Хебър ще се опита да направи златен дубъл, след като през януари спечели Купата на България отново за първи път след драматична победа над Нефтохимик с 3:2 на финала в Пазарджик. Бургазлии пък ще направят всичко възможно да защитят титлата си и да станат шампиони за трети пореден и общо 5-и път в историята си. Във финалния плейоф отново ще се играе до 3 победи от 5 мача.

ХАНДБАЛИСТИТЕ НИ СПЕЧЕЛИХА ПЪРВИЯ СБЛЪСЪК С ЧАРДАФОН

Хандбалистите на Добруджа се наложиха с 28:26 над Чардафон (Габрово) в първия мач от полуфиналния плейоф в мъжката „А” хандбална група. Срещата, проведена пред над 200 зрители в зала „Русалка“ в Добрич, бе много оспорвана. През първата част играта вървеше „гол за гол” и на почивката резултатът бе равен – 15:15. В началото на втората част добруджанци установиха игрово надмощие и успяха да поведат с 4 гола. В последните минути гостите намалиха изостването си до два гола, но момчетата на Георги Андреев не позволиха да се стигне до обрат в резултата и удържаха победата. Най-много голове за „жълто-зелените” отбеляза Йордан Михайлов – 9, Пресиян Русенов вкара 5, Михаил Нейчев – 4, по три пъти се разписаха Илиян Илиев и Стефан Ефтимов, а Стилиян Стоянов и Александър Димитров добавиха по две попадения    .

Така добруджанци поведоха в полуфиналната серия. Вторият мач между двата тима е в събота в Габрово. Ако се стигне до трети мач, той ще бъде в Добрич.

В другия полуфинал очаквано Локомотив (Варна) победи Спартак (Варна) с 34:26 и едва ли някой се съмнява, че „железничарите” ще играят на финала.

ДОБРИЧЛИИ ТРИУМФИРАХА В РЕПУБЛИКАНСКИЯ ШАМПИОНАТ ПО СПОРТНО ХОДЕНЕ

С участието на 94 състезатели от 17 клуба в Добрич се проведе Националният шампионат по спортно ходене за всички възрастови групи. А над всички бяха добричките лекоатлети. Шампионската титла при жените на 20-километровата дистанция завоюва Радосвета Симеонова от Добруджа 99 с време 1.53.20 ч. Победител при мъжете на 20 км стана Николай Минков от Добруджа. Неговото постижение е 1.54.24.

Най-масово бе участието при най-малките – състезателите под 16 години, които се състезаваха на 3 км. Шампионка стана Мария Ташева от СКЛА Шумен, а Александра Бекярова от Добруджа 99 завоюва бронзов медал. При момчетата шампионската титла завоюва Дило Чергански от СК Мизия.

В надпреварата на 5 км при девойките под 18 г. най-добре се представи състезателката на Добруджа 99 Алтен Атанасова, която се окичи със златен медал. Нели Николова от Добруджа стана четвърта, а съотборничката й Мая Щерева – шеста. При юношите под 18 г. републикански шампион на 10 км е Петър Димов от Добруджа 99, а сребърен медал завоюва Иван Иванов от Добруджа. Съотборникът му Георги Георгиев завърши пети.

Виктория Пенева от СКЛА Шумен победи на 10 км при девойките под 20 години. Мира Николова от Добруджа завоюва сребърното отличие, а Ивета Христова  от Добруджа 99 стана пета. При юношите под 20 г. шампион на 10 км стана Теодор Куртев от СКЛА Шумен, а Денис Атанасов и Алиджан Али от Добруджа 99 се наредиха на четвърто и пето място.

ЦЕЦО СОКОЛОВ И ЛУБЕ НА ПОЛУФИНАЛ СЛЕД ВТОРА ПОБЕДА НАД ВЕРОНА И КАЗИЙСКИ

Волейболният ни национал Цветан Соколов и неговият Кучине Лубе (Чивитанова) се класираха за полуфиналните плейофи на италианската Суперлига. Цецо Соколов и компания се наложиха като гости над Калцедония (Верона), с българската звезда Матей Казийски в състава, с 3:1 (25:20, 25:23, 21:25, 25:17) в мач №2 от 1/4-финалите, игран пред  близо 4500 зрители в зала “ЕйДжиЕсЕм Форум”, информира sportal.bg. Така Лубе спечели плейофната серия с 2-0 победи и продължава напред на полуфиналите. Там вицешампионите на Италия очакват победителя от 1/4-финалната двойка между гранда Тренто и Падуа, които ще решат битката в трети решителен мач следващата седмица. В полуфиналите ще се играе до 3 победи от 5 мача, като първата среща ще бъде на 16 април (вторник). От друга страна, Казийски и съотборниците му отпадат от плейофите.

Още в самото начало на първия гейм, след ас на бразилския разпределител Бруно Резенде, Лубе поведе с 2:0. Мощните блокади на Цецс Соколов и Йоанди Леал бързо увеличиха аванса до 6 точки. Робертланди Симон с 2 аса направи разликата 8 точки – 11:3. Френският диагонал на Верона Стефан Бойер успя да намали пасива на тима си до три точки, преди Османи Хуанторена да блестне за Лубе и да оформи крайното 25:20.

Във втората част домакините от Верона стартираха по коренно различен начин. С два бързи блокаута на иранския национал Мохамадджавад Манавинезхад и ас на Стефан Бойер играчите на Никола Гърбич поведоха с 12:7. Цецо Соколов отговори на предизвикателството, отправено на начален удар, приближавайки Лубе до 14:16. Още един ас, този път на Хуанторена, и се стигна до равенство при 18:18. Последваха дълги и нервни разигравания, в които победители се оказаха играчите на Лубе, които поведоха с 2:0 след 25:23.

Третата част започна равностойно, като до 12:12 нито един от двата тима не беше взел две точки аванс. Грешка на Стефан Бойер, атака на Цецо Соколов по късия диагонал и успешно нападение през центъра на Робертланди Симон дадоха предимство от 4 точки за Лубе – 18:14. Матей Казийски отговори с 4 аса, с които Верона върна надеждите си в срещата, намаляйки своето изоставяне на 1:2 след 25:21. В четвъртия гейм Лубе показа превъзходство и бързо стигна до крайното 25:17 и 3:1, с което се класира за полуфиналите.Цецо Соколов игра силно цял мач за Лубе и заби 15 точки, с колкото се отчете и Робертланди Симон. Заслужено Симон, който заби 7 аса, бе обявен и за MVP на мача. Османи Хуанторена пък беше най-резултатен с 16 точки.

От друга страна, Матей Казийски също изигра силен мач за Верона и завърши със 17 точки. Стефан Бойер реализира 20 точки, но и това не помогна за победа.

ГАРБИНЕ МУГУРУСА ОТНОВО Е ШАМПИОНКА В МОНТЕРЕЙ

Испанката Гарбине Мугуруса защити титлата си на турнира по тенис на твърди кортове в Монтерей (Мексико) с награден фонд 250 хиляди долара. На финала втората поставената Мугуруса поведе срещу бившата номер 1 в световната ранглиста Виктория Азаренка (Беларус) с 6:1, 3:1, след което съперничката й се отказа поради контузия на десния крак.

Испанката направи три пробива в първия сет, а във втората част поведе с 3:1, след което Азаренка обяви, че не може да продължи мача. Петата поставена в схемата белорускиня поиска медицинска помощ след края на първия сет, но след още четири гейма се отказа. “За съжаление, не успях да дам най-доброто от себе си, но се опитах. Бих искала да благодаря на моя син Лео, който не е тук с мен. Бих искала да е тук, за да сподели този момент с мен, защото той е специален”, каза Азаренка след двубоя. За нея това беше първи финал след раждането на сина й през декември 2016 година. Гарбине Мугуруса пък завоюва първа титла за годината и седма в кариерата си.

САЛИ ПИЪРСЪН СЕ ЗАВЪРНА НА АТЛЕТИЧЕСКАТА ПИСТА

Олимпийската шампионка от Лондон в бягането на 100 метра с препятствия Сали Пиърсън се завърна на пистата след 14-месечно отсъствие заради лечение на различни контузии. Тя спечели първата серия от австралийския държавен шампионат с 12.99 секунди, но не атакува десета титла във финала заради преумора. “Това е първото ми бягане от 14 месеца насам, а голяма част от тези 14 месеца бяха рехабилитация и опит да започна отново да тренирам. От октомври или ноември насам опитвам да си върна и скоростта, а сега дойде и първото състезание. Всичко се случи твърде бързо и тялото ми подсказва да почивам. Днес ще го послушам”, каза тя.

Целта на Пиърсън, която пропусна Игрите на британската общност миналата година заради болки в ахилеса, е да спечели трета световна титла в Доха през октомври. Тя заслужи първата си в Република Корея през 2011 година с време 12.28

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST

 

 

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  2. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  3. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА

ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST