ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА 07 ОБЪРНАХА МАРЕК С 3:2
Отборът на Добруджа 07 започна новата година с победа. В мач от Първата осмица на волейболната Суперлига момчетата на Мирослав Живков се наложиха в зала „Добротица” над Марек Юнион-Ивкони (Дупница) с 3:2 – 24:26, 24:26, 25:21, 25:18, 15:11). След този успех добричкият тим е втори в класирането с актив от 8 точки (3 победи, 1 загуба), а Марек е трети с 8 точки (2 победи, 3 загуби).
В първата част двата отбора си разменяха лидерството, но в ключовите моменти гостите успяха да наложат волята си след два геймбола. Във втория гейм ситуацията се повтори и дупничани увеличиха аванса си.
Третата част тръгна под диктовката на гостите, но след средата на гейма добруджанци поеха инициативата. Играта им бе по-концентрирана и пасивът бе намален. В четвъртия гейм състезателите на Виктор Карагьозов отново успяха да натрупат сериозен точков актив, но след това се получи разколебаване и домакините догониха съперника. До края те имаха превес и без проблем изравниха геймовете.
Така срещата влезе в тайбрек. В него дупнишкият тим поведе с 3:0, но Добруджа 07 изравни и направи обрат. Играчите на Мирослав Живков доминираха до края и се поздравиха с първия си успех за новата година след 15:11.
Над всички за Добруджа 07 бе Жулиен Георгиев с 25 точки (4 блока, 1 ас и 47% ефективност в атака). Димитър Маринков и Мартин Мечкаров пък добавиха съответно 18 и 17 точки за успеха.
Съставът на Добруджа 07: Любослав Телкийски 2, Жулиен Георгиев 25, Димитър Маринков 18, Мартин Мечкаров 17, Денис Чавдаров 9, Венцислав Рагин 8 – Николай Тодоров-либеро (Методи Ананиев 4, Светослав Арнаудов 2, Християн Димитров).
????????????????????????????????????
ПОБЕДА ЗА „ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ” В ПЪРВАТА КОНТРОЛА
Футболистите на Добруджа започнаха с победа предсезонните си контроли. В мач, игран на терена с изкуствена тревна настилка в Добрич, те се наложиха над юношите старша възраст на Черно море с 3:1.
Младите „моряци” започнаха по-добре срещата и в 16-ата минута можеха да поведат в резултата, но младият страж на домакините Иван Ангелов спаси дузпа, изпълнена от Златин Станков. Минута по-късно гредата пък бе добър помощник на добруджанци. В 21-ата минута Черно море поведе с попадение на Николай Златев. След пет минути и домакините получиха дузпа, но при удара от бялата точка Ерик Почански улучи рамката на вратата. В края на полувремето добруджанци удариха още една греда и почивката дойде при 1:0 за „моряците”.
Четири минути след подновяването на играта Цветан Илиев изравни с глава след центриране от корнер. В 77-ата минута топката влезе отново в мрежата на гостите след игра с глава на Симеон Митев. След още три минути Иван Винков, който дебютира с екипа на Добруджа, оформи крайното 3:1.
Тази седмица Добруджа ще има две контроли – в сряда с Ботев (Враца), а в събота с Черно море (Варна).
ХРИСТО БАНКОВ СПЕЧЕЛИ ЗЛАТОТО НА ГЮЛЕ
Състезателят на СКЛА Черно море  (Балчик) Христо Банков спечели надпреварата в тласкането на гюле при мъжете на международния атлетически турнир “Академик” в София. В най-добрия си опит той записа 16.37 м. Втори в подреждането завърши Васил Власов (КЛАСА) с 13.49 м, а на трето място се нареди Владислав Димитров (Лудогорец, Разград) с 12.60 м.
За втора поредна година националната рекордьорка в хвърлянето на копие за девойки под 23 години Михаела Петкова (КЛАСА) спечели тласкането на гюле на международния турнир “Академик”. Подготвящата се под ръководството на Борис Воденичаров Петкова постигна резултат от 14.21 м. Нейната съотборничка Рената Петкова зае второто място с 13.62 м, а трета се нареди Михаела Благунова (Хаммер-ХВ-Трявна) с 12.46 м.
ГЪЛЪБИНОВ НАЙ-ПОСЛЕ СЕ ЗАВЪРНА В ИГРА
Отборите на Торино и Специя завършиха наравно 0:0 в двубой от 18-ия кръг на Серия “А” и така “биковете” продължават да са без домакинска победа в италианския елит през този сезон. Българският нападател на гостите Андрей Гълъбинов се завърна в игра след близо три месеца и половина отсъствие заради контузия. Той се появи на терена като смяна в 87-ата минута на двубоя.
Новакът остана в намален състав още в осмата минута, когато Лука Виняли извърши груб фаул срещу Никола Муру. Първоначално съдията му показа само жълт картон, но след консултация с ВАР той промени цвета на червен. Въпреки числения си превес на терена, торинци бяха близо до гол едва в последните няколко минути в мача. Тогава резервата Кристиан Ансалди нацели греда, а при продължението на атаката попадение на Амер Гояк не беше зачетено поради фаул срещу вратаря.
Отборът на Специя е 14-и в класирането с актив от 18 точки, а Торино продължава да е на 18-ата позиция в зоната на изпадащите с едва 13 спечелени пункта.
ЗАНГО ПОДОБРИ СВЕТОВНИЯ РЕКОРД В ТРОЙНИЯ СКОК В ЗАЛА
Фабрис Хюджис Занго (Буркина Фасо) подобри световния рекорд в тройния скок в зала, след като постигна резултат от 18.07 метра на състезание в Обиер (Франция). Рекордьорът на Африка в зала и на открито коригира с 15 сантиметра предишния планетарен рекорд, който беше поставен от неговия френски треньор Теди Тамго в Париж през 2011 г., когато той спечели европейската титла в зала със 17.92 метра. “Когато ученикът надмине своя учител!!!”, написа Тамго в Twitter под снимка на двамата с рекорда.
27-годишният Занго откри състезанието с фаул, последва опит от 17.33 м и фаул в третия опит. В четвъртия той се приземи на 17.61 м, след това на 17.70 м, а във финалния си шести опит прати световния рекорд в зала в историята, след като постигна 18.07 м. “Ние вече знаехме, че рекордът трябва да падне. Сега се връщаме обратно към работа, защото не трябва да спираме тук”, заяви Тамго, който започна да води подготовката на атлета от Буркина Фасо през юли 2018 г. Световният рекорд в тройния скок на открито е 18.29 метра и принадлежи на британеца Джонатан Едуардс от Гьотеборг 1995 г.
Освен Едуардс, още само петима състезатели са преминавали границата от 18 метра: американците Крисчън Тейлър (18.21 м), Уил Клей (18.14 м) и Кени Харисън (18.09 ;), кубинецът Педро Пабло Пичардо (18.08 м) и Тамго (18.04 м). sportal.bg
МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД ОСТАНА НА ВЪРХА И СЛЕД ГОСТУВАНЕТО СИ НА “АНФИЙЛД”
Манчестър Юнайтед остана на върха в Премиър лийг и след гостуването си на шампиона Ливърпул. Двата отбора направиха нулево равенство на “Анфийлд” в 205-ото издание на голямото дерби на английския футбол. Мърсисайдци имаха предимство почти през цялото време, но така и не успяха да създадат достатъчно чисти положения пред вратата на Давид Де Хеа. “Червените дяволи” предимно се защитаваха, като първата им цел бе да не загубят. В края обаче гостите създадоха две много добри ситуации, от които дори можеха да изтръгнат и победата.
В крайна сметка разликата от три точки между двата отбора се запази, а най-доволени от този резултат са отборите на Манчестър Сити и Лестър. Серията на Ливърпул от 68 поредни срещи без загуба на “Анфийлд” продължи, а Юнайтед остава без загуба като гост в първенството почти година – от последната си визита на този стадион. Шампионите обаче остават с едва един отбелязан гол в последните си четири мача, което е достатъчен повод за тревоги за Юрген Клоп.
ИЛИЯ ПЕТКОВ ОТБЕЛЯЗА 7 ТОЧКИ ЗА БЪЛГАРИЯ
Волейболистите от националния отбор на България завършиха с лесна победа на турнира в Група „В” от европейските квалификации. Момчетата на селекционера Силвано Пранди биха без особени затруднения домакините от Израел с 3:0 (25:20, 25:21, 25:23) в последния си мач на турнира, игран в Двореца на спорта “Енербокс” в Хадера. В основния състав на трикольорите бе добричлията Илия Петков, който игра силно и отбеляза 7 точки. Така българските “лъвове”, които предсрочно си бяха осигурили класиране за Евроволей 2021, станаха категорични победители в групата с 4 победи от 4 мача и 12 точки. Израел пък завърши на последното 3-о място с 1 победа, 3 загуби и 2 точки.
В началото на първия гейм Израел поведе с 2:0 след две поредни грешки на българите. Постепенно България успя да изравни при 5:5 след атака-пайп на Аспарух Аспарухов и контра през центъра на Алекс Грозданов и дори дръпнаха с 6:5 след ас на Цветан Соколов. Разликата леко нарасна до 9:7 след контра на Аспарухов. Играта продължи точка за точка до 14:12, след което последва нова контра през центъра на Грозданов, което накара треньора на Израел Ноам Катц да вземе тайм-аут. Преднината на “лъвовете” стана 18:13 след отличен единичен блок на Илия Петков. България продължи да играе спокойно и да контролира играта до 23:19, след което взе гейма с 25:20 след поредна успешна контра на Аспарухов.
И втората част започна с 2:0 за Израел след атака през центъра на Вячеслав Батчкала и ас на Идо Давид. България съумя да стигна до равенство при 6:6 и дори поведе с 8:6 след отлична серия от сервис на Тодор Скримов. Домакините веднага изравниха при 8:8 след грешка на трикольорите и блокада на Александър Окосин. Атака-пайп на Скримов и ас на Алекс Грозданов за 10:8 за България. Разликата стана 12:9 след мощен блок-аут на Цецо Соколов. Двата тима продължиха равностойно до 21:17 след поредна силна атака на Соколов, след което България без проблеми затвори гейма в своя полза при 25:21 след успешно нападение на Аспарух Аспарухов.
След леко предимство и на старта на третия гейм за Израел, България изравни при 4:4 след ас на Алекс Грозданов. Домакините отново дръпнаха с 8:4. Играта продължи точка за точка до 12:8, след което “лъвовете” намалиха до 12:11 след атака през центъра на Грозданов, аут на Иля Голдрин и силна контра на Аспарух Аспарухов. Двата отбора продължиха равностойно до 18:18, след което България поведе с 20:18 след успешна атака и силен ас на влезлия като резерва Александър Николов. В крайна сметка трикольорите спечелиха гейма с 25:23 след нова атака на Аспарухов, а с това и мача с 3:0.
Съставът на България: Владимир Станков 3, Цветан Соколов 16, Аспарух Аспарухов 12, Тодор Скримов 8, Илия Петков 7, Алекс Грозданов 10 – Петър Каракашев-либеро (Стефан Чавдаров, Александър Николов 3).
БАРСА НЕ ИЗДЪРЖА И ДАДЕ СУПЕРКУПАТА НА АТЛЕТИК (БИЛБАО)
Тимът на Атлетик (Билбао) завоюва Суперкупата на Испания след драматичен успех с 3:2 над Барселона след продължения във финал в Севиля, който ще бъде запомнен с това, че Лионел Меси получи червен картон за удар без топка. След два гола на Антоан Гризман (40′, 77′) “блаугранас” водеха с 2:1 до последната минута на редовното време, но допуснаха изравняване след попадение на Асиер Виялибре. Малко след началото на добавения половин час баските вкараха третия си гол чрез Иняки Уилямс (103′). Лео пък беше отстранен секунди преди края, след като стовари юмрук в главата на съперников футболист. За Меси това е първо изгонване с екипа на “лос кулес” и изобщо първо в клубния футбол, след като другите му две са с екипа на Аржентина. Оскар Де Маркос (42′) вкара другия гол за победителите.
Любопитното е, че Билбао вече е носител на суперкупата, но пък все още дори не е изиграл финала за Купата на Испания от миналия сезон. Там съперник ще е Реал Сосиедад, а мачът е насрочен за 4 април, тъй като надеждата е да има фенове по трибуните.
“Баските лъвове” заслужено триумфираха, след като на полуфиналите пребориха и другия колос в местния футбол – Реал (Мадрид), с 2:1. За място във финала каталунците бяха елиминирали Реал Сосиедад след дузпи.