Освободиха кмета на Генерал Тошево под парична гаранция от 10 000 лв.

0
232

Пуснаха кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров под парична гаранция от 10 000 лева. Повдигнати са му обвинения за попълване на документи с невярно съдържание.

Той е първият арестуван по искане на Европейската прокуратура в България начело с Лаура Кьовеши. Адвокатът на кмета заяви, че не се касае за злоупотреба с евросредства. Димитров твърди, че е невинен. По-рано тази сутрин се проведе протест пред полицията в Добрич в подкрепа на кмета.

Според обвинението кметът е подал невярна информация за сторително-монтажни работи, които не са изпълнени в срок по проект за енергийна ефективност в жилищни сгради. Местните жители твърдят, че това не е вярно и декларираха, че те са свидетели на изпълняването на проекта.

Пред полицията се събраха десетки жители, които поискаха освобождаване на Димитров от ареста. В негова защита се обявиха и общински съветници от БСП, които твърдят, че задържането му е политическа поръчка.

“Повдигнаха ми обвинения, освободиха ме. Това е. Парична гаранция, която ще обсъдим с адвоката, това е наше право – 10 000 лв. Пак искам да кажа, спокоен съм, вярвам на тези хора, те вярват на мен. Винаги съм работил за хората наобщина Генерал Тошево. Всеки може да отправя каквито обвинения си иска”, заяви Димитров.

“Обвинението е, казано най-общо, за подаване на неверни сведения пред сертифициращ орган и за получаване на средства от европейските фондове въз основа на такива неверни сведения, нещо, с което с г-н Димитров не сме особено съгласни, но няма да коментираме в подробности. Не иде реч за присвояване. Това е друго престъпление”, обясни адвокат Милен Янков.
“Проекта отдавна е финализиран. Всичко е проверено, приключено, сградите са санирани, още от 2019 година”, каза д-р Яна Бонева, председател на Общинския съвет.

В изявление на изпълнителното бюро на БСП се обяснява, че арестът на кмета е политическа поръчка преди местните избори. Добавиха, че очакват обективно разследване по случая и заявиха, че застават плътно зад Димитров, като го издигат за кмет трети мандат.

БНТ