1069 са кандидат-студентите на изпита по математика, с който започна първата сесия в Софийския университет за учебната 2024/2025 година

0
67



В 9:00 ч. в аудитория 272 в Ректората на Софийския университет (СУ) “Св. Климент Охридски” бе дадено началото на конкурсния изпит по математика, с който започна първата кандидатстудентска сесия на СУ за учебната 2024/2025 година. Кандидат-студент изтегли тема номер 1, по която ще работят 1069 кандидати, подали заявления за явяване на изпита, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Заместник-ректорът на Алма матер проф. д-р Мадлен Данова приветства кандидат-студентите и им пожела успех от името на ректорското ръководство в този важен за тях ден и припомни, че ще имат още един шанс да покажат отлични резултати.

Темата бе изтеглена в присъствието на декана на Факултета по математика и информатика и председател на изпитната комисия проф. д-р Мая Стоянова, която приветства кандидат-студентите за избора им да станат част от Алма матер. Тя пожела на всички да успеят да станат студенти във Факултета по математика и информатика, който тази година чества 135 години – факултет с традиции, успехи и с много качествено обучение, на първо място в Рейтинговата система на висшите училища в направленията: “Математика” и “Информатика и компютърни науки”.

Успешно издържаният изпит по математика дава възможност за кандидатстване в специалностите: „Философия“; “Психология“; “Социология“; „Политология“; „Културология“; „Библиотечно-информационни науки“; „Публични информационни системи“; „Философия (на английски език)“; „Математика“; „Информатика“; „Приложна математика“; „Математика и информатика“; „Компютърни науки“; „Софтуерно инженерство“; „Информационни системи“; „Статистика“; „Анализ на данни“; „Физика“; „Инженерна физика“; „Ядрена техника и ядрена енергетика“; „Физика и математика“; „Астрофизика, метеорология и геофизика“; „Физика и информатика“; „Медицинска физика“; „Комуникации и физична електроника“; „Квантова и космическа теоретична физика“; „Фотоника и лазерна физика“; „Оптометрия“; „Квантова физика и физика на ядрото и елементарните частици (на английски език)“; „Компютърно инженерство“; „Учител по природни науки в основна степен на образованието“; „Химия“; „Химия и английски език“; „Химия и информатика“; „Екохимия“; „Компютърна химия“; „Ядрена химия“; „Инженерна химия и съвременни материали“; „Геология“; „Геопространствени системи и технологии“; „Геология и проучване на природни ресурси“; „Икономика и финанси“; „Бизнес администрация“; „Счетоводство, финанси и дигитални приложения (на английски език)“.

Както писа БТА, изпитът продължава четири астрономически часа и от 2022 г. е в нов формат. В изпита ще има десет задачи с избираем отговор от четири възможности, като кандидат-студентът отбелязва със знак Х кръгчето с буквата на съответния отговор. Ще има и две задачи с отворен отговор, при които кандидат-студентът записва само отговора на задачата на съответния ред в листа за отговори. Включени са и четири задачи с цялостно решение. Кандидат-студентът излага решенията на задачите в свитъка за решения, като трябва да се стреми да изложи решенията на задачите пълно, кратко и ясно, използвайки въведената в училище математическа символика.

На изпита се допуска използването на химикалки (пишещи синьо), черен молив, линия, триъгълник, пергел и гума. Не се разрешава ползването на калкулатори, електронни устройства и преносими компютри.

 



Източник БТА