Шуменският театър представя премиерния си спектакъл “Робин Худ”

0
68



Драматично-кукленият театър (ДКТ) „Васил Друмев“ в Шумен представя тази вечер на голямата си сцена премиерния си спектакъл “Робин Худ” с участието на гост-актьорите Елена Петрова и Ники Илиев. Билетите за представлението са разпродадени. Това бе съобщено по-рано днес на пресконференция на екипа, реализирал постановката.

Режисурата и драматизацията на спектакъла са дело на Бойко Илиев, сценографията и костюмите – на Жанета Иванова, музиката – на Евгени Господинов, а хореографията и сценичният бой – на Камен Иванов. В представлението участват артистите Елена Петрова, Ники Илиев, Кольо Стайков, Валентин Ченков, Катрин Лалова, Росен Караджов, Калин Пачеръзки, Виктория Стрильова, Валери Зарков, Светлин Иванов, Веселин Иванов, Стефан Мараджиев, Борислав Вълов, Мадлен Йорданова, Валери Зарков и Янислава Линкова, припомниха за БТА от пресцентъра на театъра. 

Предлагаме на публиката една наша история, която се опитах да построя, влагайки и от себе си. За мен усещането, че Робин Худ върви съзнателно към прекрачване на границите на живота си е много важно. Важно е да имаме един Робин Худ, който наистина е готов отново да зачеркне себе си в името на идеите и това, което преследва през живота си. Построихме една драматична легенда, която да носи наистина това желание, този вик за свобода и любов, дори прекрачвайки живота си. Така, че сътворихме, според мен, една наша легенда, каза в отговор на въпрос на БТА  режисьорът Бойко Илиев. Той отбеляза, че преди около девет месеца директорът на ДКТ-Шумен му се е обадил с идеята да се направи спектакъл за Робин Худ, „по повод тази легенда, която много години занимава хората и явно има защо. Най-вече ме запали това, че имам усещането, че Робин Худ продължава да живее и да ни е нужен“, каза още Илиев. 

„За мен да играя Мериан, любимата на Робин Худ, жената, която стои категорично до него, която също би умряла и се кълне в тази любов, която приема човекът Робин Худ, мъжът, който е готов да пожертва себе си в името на това да помага на други хора и се стреми към тази свобода, ми дава много голяма плътност, сигурност и енергия да си изградя този образ. В началото ми се струва, че тръгнахме по малко по-различен път и започнахме да работим по една по-романтична и крехка Мериан. В последствие, когато набирахме скорост в репетициите, усетихме, че тази жена трябва да стои доста по-стабилно, силно и да бъде един истински партньор на Робин Худ. Така че може би ще видите и малко по-изненадващи сцени от моята героиня, разказа за ролята си Елена Петрова, в отговор на въпрос на БТА. „Много ми харесва да участвам в такова представление, за мен наистина е един полет, всички разтваряме крилца и се надяваме и довечера да полетим“, каза още тя, просълзявайки се, в отговор на въпроса. 

Тази история е жива от близо 1000 години, най-вероятно ще живее още 1000 години, нормално е да се връщаме към нея. Относно ролята на Робин Худ, не бях провокиран да я играя, просто сбъдвам детска мечта с нея, каза в отговор на въпрос на БТА  Ники Илиев. „Като чух за пиесата веднага скочих. Участвал съм само в още една театрална пиеса през последните десет години и определено исках да се върна на театралната сцена, заради Робин Худ, защото освен, че е много чист герой и се бори за справедливостта и се наслаждава от това, което прави. Не е само въпрос на това, че е драма и се жертва. Той се жертва, но жертвайки се, той го прави обичайки хората около себе си, обичайки това, което се случва в момента. По някакъв начин аз се опитвам да почерпя от него, от неговата смелост и дързост да поведе хората и да забрави за личните си изгоди от това нещо. За мен това представление е една магия. Много се радвам, че играя в него и нямам търпение да го поставим“, каза пред репортер на БТА Илиев.  

 



Източник БТА