Шефът на МВФ обяви постепенното изоставяне на долара в света

0
483
Kristalina Georgieva, Managing Director of the International Monetary Fund (IMF), speaks during an interview with The Associated Press in Berlin, Germany, Tuesday, Nov. 29, 2022. (AP Photo/Michael Sohn)
  • Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева: светът бележи постепенен отказ от долара

Светът наблюдава постепенно премахване на използването на щатския долар, каза на 1 май управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

Коментирайки перспективите за използване на валутата в световен мащаб в бъдеще, Георгиева отбеляза, че тази тема не е особено тревожна.

„Наистина има постепенно изоставяне на долара, но не виждам никаква алтернатива на това <…> в близко бъдеще“, каза тя по време на дискусия, организирана от института Milken в Калифорния.

Сред проблемите, които тревожат МВФ, управляващият директор нарече нарастващата уязвимост на световния финансов сектор, нарастването на дълга на развиващите се страни и необходимостта от преструктуриране на дълга им, уточнява Gazeta.Ru .

По-рано, на 22 април, Business Insider (BI) писа, че позицията на долара като световна резервна валута е отслабнала 10 пъти по-бързо през 2022 г. Според МВФ влиянието на тази валута в света под формата на основния резерв отслабва, тъй като централните банки на различни страни преразпределят активите си, преминавайки към юана, кроната и южнокорейския вон.

На 19 април Financial Times подчерта, че САЩ са ускорили срива на долара , когато са решили да използват глобалната финансова система срещу Русия. Валутният анализатор Стивън Джен каза, че делът на американската валута сред световните официални резерви е намалял от 73% през 2001 г. до 55% през 2021 г., а през 2022 г. нивото е паднало още по-ниско – до 47%.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в разговор с Известия на 28 февруари отбеляза, че светът е в процес на дедоларизация и страните са започнали да „разчитат повече на своите национални валути“.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ И ПРЕЗ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛА НИ: HTTPS://T.ME/NDT1EU