„Трябва да преминем към икономика с ниско потребление на въглеводороди“. Това каза Кристалина Георгиева. “Връщането към 2019 г. (след пандемията) не е необходимо. Трябва да изградим икономиката на утрешния ден”, каза тя.

“Нашата задача е е да направим крачка напред в оценката на качеството на растежа”, съобщава БГНЕС.

Според ръководителя на МВФ инвестициите са необходими не само в областта на климата, но и за подпомагане на тези, които са загубили работата си в резултат на кризата, причинена от пандемията.

Георгиева също похвали мерките, предприети от руските власти за преодоляване на кризата, причинена от икономическите последици от пандемията, отбелязва ТАСС.

Ръководителят на МВФ подчерта важността на непрекъснатото предоставяне на подкрепа от страна на властите на страните за икономиката.

“Моля, харчете. Харчете колкото можете и малко повече”, каза тя. “Продължавам да се застъпвам за адаптирането на паричната и фискалната политика, които предпазват икономиката от колапс във време, когато умишлено ограничаваме както производството, така и потреблението. И искам да похваля Русия – Централната банка и министерството на финансите координирано направиха точно това. Те осигуриха защита на икономиката”, продължи Георгиева.

„Това все още е важно, все пак трябва да бъдем много внимателни, за да не прекратим преждевременно подкрепата, защото ако направим това, ще получим вълна от фалити и структурна безработица“, каза директорът на МВФ. Георгиева отбеляза, че като цяло е по-лесно за страните с по-стабилни икономики да преодолеят кризата.

“Страните с по-слаби основи преминават през икономическата криза много по-драматично. И обратно: страни като Русия, които са изградили солидни основи, са по-способни да издържат на шока. Силните основи имат значение”, подчертава главата на МВФ. МВФ също призовава световната общност да работи по проблема на неравенството вследствие на пандемията на коронавируса, с акцент върху минимизирането на щетите за нискоквалифицираните работници.

“След пандемията ни вълнува въпросът за равен растеж. След пандемиите винаги е имало въпрос за нарастващо неравенство”, заяви Кристалина Георгиева.

Според ръководителя на МВФ кризата засяга особено младите нискоквалифицирани кадри.

„Следователно се нуждаем от финансови лостове, включително в областта на данъчното облагане, за да сведем до минимум щетите за такъв персонал“, убедена е Георгиева.

Директорът на МВФ отбеляза значението на ваксинацията за икономическия растеж. В същото време Георгиева призова да се насърчават едновременно цифровата и зелена икономика.

Гайдаровският Форум е ежегодна международна научна и практическа конференция в областта на икономиката, която се провежда от 2010 година. Организатори на форума са Руската академия за национална икономика и публична администрация при президента на Руската федерация, Институтът за икономическа политика „Е.Т.Гайдар“ и Асоциацията на иновативните региони на Русия.

http://epicenter.bg

 

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  16. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  17. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА