Бордът на изпълнителните директори на МВФ одобри кандидатурата на Кристалина Георгиева за поста директор на фонда за втори мандат.

„Дълбоко съм благодарна за доверието и подкрепата на изпълнителния съвет на фонда… За мен е чест да продължа да ръководя МВФ като управляващ директор за втори петгодишен мандат“, каза тя.

Кристалина Георгиева

Управляващ директор

Кристалина Георгиева е управляващ директор на Международния валутен фонд от 1 октомври 2019 г. На 12 април 2024 г. Изпълнителният съвет на МВФ избра г-жа Георгиева за втори петгодишен мандат, започващ на 1 октомври 2024 г.

Преди да се присъедини към МВФ, г-жа Георгиева беше главен изпълнителен директор на Световната банка от януари 2017 г. до септември 2019 г., през което време тя беше и временен президент на Групата на Световната банка за три месеца.

Преди това г-жа Георгиева помогна за оформянето на дневния ред на Европейския съюз, докато беше вицепрезидент на Европейската комисия, отговарящ за бюджета и човешките ресурси. В това си качество тя ръководи бюджета на ЕС от 161 милиарда евро (175 милиарда щатски долара) и 33 000 служители, както и отговора на ЕС на дълговата криза в еврозоната и бежанската криза от 2015 г. Преди това тя беше комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, управлявайки един от най-големите бюджети за хуманитарна помощ в света.

Г-жа Георгиева започва кариерата си на обществена служба в Световната банка като икономист по околна среда през 1993 г. След като работи 17 години и на много ръководни позиции, включително директор за устойчиво развитие, директор за Руската федерация, директор за околната среда и директор за околна среда и социално развитие за региона на Източна Азия и Тихоокеанския регион, нейната кариера кулминира с назначаването й за вицепрезидент и корпоративен секретар през 2008 г. В тази роля тя служи като събеседник между висшето ръководство на Групата на Световната банка, нейния Борд на директорите, и страните му акционери.

Г-жа Георгиева участва в много международни групи, включително като съпредседател на Глобалната комисия по адаптация и като съпредседател на Групата на високо ниво за хуманитарно финансиране на Генералния секретар на ООН. Тя е автор и съавтор на над 100 публикации за екологична и икономическа политика, включително учебници по макро- и микроикономика.

Родена в София, България, през 1953 г., г-жа Георгиева има докторска степен по икономически науки и магистърска степен по политическа икономия и социология от Университета за национално и световно стопанство, София, където е била доцент между 1977 и 1993 г. По време на академичната си кариера тя беше гостуващ сътрудник в Лондонското училище по икономика и в Масачузетския технологичен институт.

През 2010 г. тя беше обявена за „Европеец на годината“ и „Комисар на годината“ от European Voice като признание за нейното лидерство в отговора на ЕС на хуманитарни кризи. През октомври 2020 г. тя получи наградата за изтъкнато международно лидерство на Атлантическия съвет в знак на признание за изключителен и отличителен принос по време на нейната кариера на обществена служба.

Кристалина Георгиева е почетен гражданин на град Добич.

кристалина-георгиева-био-инфографика