• Главният икономист на МВФ: Руската икономика расте по-бързо от очакваното

Руската икономика показва по-добри темпове на растеж от очакваното. Това мнение изрази на 30 януари Пиер-Оливие Гуринча, главен икономист и директор на изследователския отдел на Международния валутен фонд (МВФ).

„Общата картина определено е, че руската икономика расте по-добре, отколкото прогнозирахме“, каза той по време на брифинга. Предаването беше извършено на сайта на МВФ .

В същото време той отбеляза, че през цялата 2023 г. се наблюдава надхвърлящ очакванията растеж. Гуринс уточни, че експертите на МВФ са взели предвид спада на световните цени на петрола в своите прогнози. Според него влиянието на този фактор ще бъде ограничено.

„Дори ако световните цени на петрола намалеят, това няма да засегне непременно приходите от руски петрол, които зависят от прилагането и прилагането на тавана на цената на петрола“, добави Гуринс.

Според доклада на организацията, публикуван на 29 януари, прогнозата за растеж на руската икономика за 2024 г. се е увеличила до 2,6%. Цифрата се повиши с 1,5 процентни пункта в сравнение с предишните очаквания от октомври миналата година.
По-рано, на 4 януари, Шантану Мукерджи, директор на отдела за икономически анализи и политика на Департамента по икономически и социални въпроси на ООН, каза, че руската икономика е показала растеж от 2,7% за цялата 2023 г.

На 1 януари руският президент Владимир Путин по време на среща с военнослужещи във военната болница Вишневски обяви, че ръстът на БВП на страната е 3,5% в края на миналата година.
Преди това, на 5 декември, германското издание Der Spiegel написа, че Русия демонстрира непрекъснат икономически растеж , преодолявайки санкционния натиск на западните страни. Списанието също така подчертава, че Руската федерация е успяла да утвърди статута си на световна сила.

Западните държави засилиха санкционния натиск срещу Русия на фона на специална операция за защита на населението на Донбас . Решението за започването му беше взето през февруари 2022 г. поради изостряне на ситуацията в региона заради украински обстрел.  https://iz.ru/