ЦИК препрати разпореждане от Административния съд в София град за изпълнение от Терзиев

0
81


ЦИК препрати получено писмо с разпореждане от Административния съд в София град за изпълнение на столичния кмет във връзка с депозирана от него молба по дело за изборните резултати от местните избори през октомври.

Решението бе взето с 12 гласа „за“ от 12 гласували. Делото е по жалбата на Ваня Григорова, в качеството ѝ на кандидат за кмет на Столична община и МК „БСП за България“ срещу решение на Общинска избирателна комисия Столична за избор на кмет на Столична община. Справка в сайта на Административния съд показва, че следващото заседание е насрочено за 26 април 2024 г. от 11:00 ч.

С решение днес ЦИК препрати получено в комисията писмо от Административния съд София-град, заедно с молбата на Терзиев и приложението към нея с номера на секциите, от които се изискват системните разписки и началния отчет от машините за изпълнение от кмета на Столична община. 

ЦИК също така реши да изпрати копие от писмото, с което препраща за изпълнение разпореждането на съда и до Административния съд в София град. Писмото бе докладвано на днешното заседание на ЦИК от заместник-председателя Росица Матева. Пред членовете на ЦИК тя съобщи, че съдът е разпоредил в петдневен срок от получаване на съобщението, ЦИК да представи по делото описаните в молба на процесуалните представители на Васил Терзиев документи. Матева уточни, че достъпът до запечатаните изборни книжа и материали, както и помещението, където те се съхраняват, се извършва само по разпореждане на съдебни органи или искане от разследващи органи или по решение на ЦИК. Тя уточни, че съгласно решение на Централната избирателна комисия чувалите се съхраняват в помещения на общинската или районната администрация, които са предварително определени със заповед на кмета на общината или на района. На това основание тя предложи препращането на постъпилото писмо с разпореждане от Административния съд. На 10 ноември миналата година, Административният съд отхвърли искането за спиране на изпълнението на решението на Общинската избирателна комисия за кмет на София, с което Васил Терзиев бе обявен за кмет на София.  

Следващото заседание на ЦИК е насрочено за утре, 16 април от 10:30 часа.





Източник 24часа