Фолклорен събор “Гергьовска люлка” в село Изворово

0
521

За седма година добруджанското село Изворово се превърна в домакин на традиционния фолклорен събор “Гергьовска люлка” и събра десетки млади и стари на пъстра сянка на мегдана пред кметството.

Музикалната проява продължи повече от четири часа, като на сцената се изявиха самодейни колективи и индивидуални изпълнители на народни песни от читалища, организации и творчески клубове. На сцената последователно излязоха съставите при народните читалища на селата Изворов, квартал Пастир, Красен, Пчеларово, град Варна, Сноп, Зограф и град Генерал Тошево.

И през тази година във фолклорния събор се включиха и гости от Албещи, съседна Румъния. Те плениха гостите с чудесни танци и песни. Разбира се, той не премина без задължителната Гергьовска люлка, която беше разположена близо до сцената. На нея малки и големи можеха да се полюлеят за здраве. Според обичая на Гергьовската люлка моми и ергени се люлеят за здраве, а приятелите им ги удрят леко по гърба с върбови клонки и ги питат кое момче/момиче си харесват.

През тази година местни производители показаха своята млечна и месна продукция. Не липсваха и красивите обредни хлябове и пити, които едва успяха да се съберат на разположените маси край сцената. На специален щанд, гостите от Румъния пък демонстрираха свои традиционни гозби и храни. Сред тях имаше сирена и кашкавал, сърми, сладки баници и козунаци, питки и много зеленчуци.

За пореден път в рамките на фолклорната проява се организира състезание по стригане на овце, което предизвика сериозен интерес. Празникът завърши с чудесен концерт на професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“.

Културната проява има за цел проучване, популяризиране и съхраняване на традициите, обредността, обичаите и песните в добруджанския бит и е част от Културния календар на Община Генерал Тошево.