Общо 12 компании ще получат над 34 млн. лв. за създаване и развитие на иновативни услуги и продукти. Средствата са по четвъртата мярка от Плана за възстановяване и устойчивост по линия на Министерството на иновациите и растежа – “Подкрепа за иновативни предприятия, отличени с “Печат за високи постижения” от Европейската комисия, пише Аctualno.com.

Общият бюджет на процедурата е 118 млн. лв., като документи по нея се приемат на два етапа. Одобрените 12 предприятия са класирани след първия прием, който приключи през месец май, съобщиха от ведомството.

Проверка на Actualno.com установи, че поне три от печелившите дружества са свързани с “Продължаваме промяната” – една от партиите от управляващата коалиция.

Кои са спечелилите?

Фирмата “ОЦЕНИМЕ.БГ” ООД от София е одобрена за финансиране с 2 669 434 лв. за проекта ѝ “Софтуерна информационна система за управление на процесите по кредитиране”. Съдружници в нея с по 48,5% са Георги Демирев, който е част от ръководството на “Продължаваме промяната” и Деян Спасов. Фирма “Кю Еф Инвест” има дял 3%.

Друга столична фирма “Имагга Технолъджис” ООД печели 4 209 924 лв. с проекта си “Изкуствен интелект за ефективна модерация на визуално съдържание в големи мащаби”.

Справка в Търговския регистър сочи, че тя е съдружник с 33% в дружеството “Скиноа” ООД, където е бил експремиерът Кирил Петков. Кирил Петков е управлявал “Скиноа” до май 2021 г., когато става министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев.

Сега управител е Мартин Драгулев, както и на много негови бизнеси.

Асен Василев е в “Скиноа” чрез “СТВ Консълтинг”, която от май 2021 е прехвърлена пък на Марио Сотиров. В “Имагга Технолъджис” ООД с много малък дял (2,94%) участва и кандидатът на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев чрез едноличната си фирма “ВТ Инвестмънтс”.

Пловдивската фирма “Къпфи” ООД ще бъде финансирана с 2 541 903 лв. за проект “Ядливи чаши за кафе и бъркалки – устойчиви алтернативи на неразградимите и замърсяващи пластмасови продукти”.

Мажоритарен собственик на 51,23% от дяловете във фирмата е Мирослав Запрянов. 18,72% от дяловете обаче са на „2625 Кепитъл“ – еднолична собственост на Светозар Георгиев Георгиев, който заедно баща си Георги Георгиев, с Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев създаде “Телерик”.  В това дружество с 10,84% участва Саша Безуханова – бизнесдама с 20-годишна кариера в Хюлед Пакард (НР). Тя е основател на MOVE.BG – платформа за устойчиви решения за развитие на обществото, икономиката и държавата чрез иновации и сътрудничество. Председател е на борда на WWF за Централна и Източна Европа. Инициатор е на коалиция “За зелен рестарт” – мрежа за зелено развитие и политики, EDIT.BG – обединение за дигитално развитие на България, The ChangeMakers – милтудисциплинарна общност на новатори в бизнеса, екологията и изкуството. Нейният племенник Константин Безуханов е с 2,46% в “Къпфи”.

“Насекомо”

Проектът с най-висока стойност, одобрен от Министерството на иновациите и растежа е на “Насекомо” АД, регистрирано в село Лозен. Нейният проект е с название “Насекомо 3Б – Данни, роботи и насекоми за кръгова биоикономика”. Тя ще получи 4 884 611,10 лв. По-рано тази седмица излезе информация, че гражданите на Лозен протестираха срещу завода на тази компания в селото. “Има миризми, които в момента се установяват от РИОСВ в завод “Насекомо”, но той е печално известен с отделянето на непоносими миризми, които трудно могат да се спрат. Има много сигнали, както писмени, така и устни, и по телефона”, съобщи кметът на село Лозен Георги Младенов. От “Насекомо” отговориха, че реално протест не е имало, а извънредна проверка.  Фирмата е собственост на френски граждани. Използвайки принципите на кръговата икономика и производството с нулеви отпадъци, “Насекомо” продукти от насекоми, които се използват във фуражните и земеделски индустрии. Компанията отглежда мухата “Черен войник” за превръщането на отпадъци от растителни произход в биомаса, която след това се трансформира в алтернативен протеин, употребяван за фуражи за животни и риби.

В “Насекомо” работеше Яна Балникова, депутат от ПП и съветник на премиера Кирил Петков, а “Насекомо” се финансираше от фонодве, свъразин с Даниел Лорер.  https://trud.bg/