• Силвия Кацарова подкрепи Йорданка Костадинова от ПП-ДБ за кмет на родния й Добрич

„Жената, както може да гледа деца у дома, както може да бъде организирана – да пере, да готви, да чисти, да гледа не само децата, а и съпруга, може повече. И аз мисля, че по-добре една млада, енергична жена да развие своя потенциал, като даде своята енергия за този град. Абсолютно вярвам, че жените са по-успешни политици. Съжалявам за мъжете да им го кажа право в очите“, каза една от най-популярните и обичани български поп певици Силвия Кацарова, която бе в Добрич, за да подкрепи Йорданка Костадинова, кандидат за кмет на града от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“.

„Мария Янева, председател на УС на фондация „Искам бебе“, ми се обади и каза „Искам да подкрепиш една жена, на която ние дължим толкова много, защото тя се включи в нашата фондация. Тя постигна нещо огромно, огромна сума за тези двойки, които имат репродуктивни проблеми“, добави Силвия Кацарова.

В България има бум на бездетни двойки и семейства. И това е много голям проблем, с който е ангажирана Йорданка Костадинова, кандидатката за кмет на Добрич, която сподели:

„Имам невероятен мъж, който стои зад мен, Имаме три невероятни деца. Защо съм в „Искам бебе“? Имах близнаци, родени в седмия месец. Те починаха. Родих ги на 25 март, Благовещение. И това ми даде сила.  Въпреки всичко, с мъжа ми успяхме да се хванем ръка за ръка, да преминем през трудностите и сега имаме три деца. Когато влязох в парламента, първата ми работа беше да се обадя на Радина и да кажа „Радина, казвай с какво да помагам!“ Радина е от Добрич, основател е на фондация „Искам бебе“. Когато през 2007 г.  майки излязоха пред НДК с празни колички и казаха „Искаме да имаме и ние деца“, това  остана и се запамети дълбоко в съзнанието ми“.

Когато Радина Велчева запознава Йорданка Костадинова с проблемите пред двойките с репродуктивни проблеми, с факта, че в продължение на близо две години не успяват да се справят с нормативната празнота относно регламентирането на медицинския стандарт за работата на клиниките за асистирана репродукция. Като народен представител, а и след това, Йорданка Костадинова успява не само да подтикне написването на наредбата, но и да помогне за увеличение с 5 милиона лева на парите за инвитро процедури, финансирани от държавата. „Успяхме! С цената на година ходене и тропане, успяхме да осигурим  5 милиона лева за семействата с репродуктивни проблеми. Важно е, че успяхме, но ръка за ръка“, подчерта кандидатът за кмет на Добрич.

Тя припомни, че в Добрич има общински фонд за семейства с репродуктивни проблеми. Но той се финансира само с пари от бюджета на Общината. „Мислим да го направим обществен и в него да се включат гражданите, бизнесът, така че, ако има едно семейство в Добрич, което не може да си позволи и няма нужните изисквания, за да получи финансиране от фонда за асистирана репродукция, да има шанс да има деца. Така че, да не изпуснем нито една възможност за още едно дете в Добрич“, каза още Йорданка Костадинова. Тя вече е обсъдила идеята с бизнеса, който я подкрепя.

„Много се надявам, когато дойда следващото лято, да видим и резултати. Когато го виждаш ежедневно е мъка – да виждаш, че градът остарява. А ние трябва да вложим всички усилия Добрич да бъде красив, уютен за нашите деца, за да не бягат и да търсят късмета си в чужбина“, посочи в заключение Силвия Кацарова.

“Продължаване Промяната – Демократична България”