• Само в 172 секции има реално видеонаблюдение с показване на бюлетини, отбеляза Асен Василев по време на брифинг на коалицията

Ще направим кратко изявление от името на коалицията, което ще отговори на всички въпроси. Първо и най-важно – всички партии в коалицията взеха решение, че няма да подкрепим правителство с мандат или участие на ПП ГЕРБ. Това заяви съпредседателят на ПП Асен Василев по време на пресконференция.

“Следващото, което започнахме да правим, е анализ на резултатите на изборите. За съжаление под половината български граждани са гласували. Обиколихме над 1000 населени места. Това, което е ясно, е, че не успяхме да убедим достатъчно български граждани, че европейският път на страната идва чрез гласуване. Следващия път ще обиколим и другите 2000 места, за да говорим с всички граждани”, допълни той.

“Това, което трябва да отчетем, е, че има сериозни проблеми с провеждането на изборите. Има над 45 хиляди невалидни бюлетини на тези избори. В 2234 секции или в почти 17% от секциите има разминаване между гласовете от машината и тези, които са разписани от СИК. В 2600 секции мобилните устройства не са предавали на живо броенето на бюлетините, като по-притеснителното е, че в 303 от 700 рискови секции, въобще не се е предавало видеонаблюдение, а в 225 се е предавало с прекъсване и без да се показват бюлетините.

Само в 172 секции има реално видеонаблюдение с показване на бюлетини. Има протоколи и може да се види къде машинния вот и отчетения вот от СИК се разминават и то с доста. Има подправени протоколи, най-вероятно в РИК. Първоначално е записан един вот, а после – друг. В 31 РИК едно плюс едно не е равно на две. Във всички протоколи на РИК има несъответствие в детайлите и общия брой бюлетини. В София бюлетините са 47 712, където общият брой трябва да са 217 212, а са 217 260. Това означава, че най-вероятно нещо е било изключено, защото няма как да се получат тези сметки. Всички тези нарушения и проблеми бяха описани в писмо, което изпратихме вчера до ЦИК. Все още нямаме отговор, но се надяваме проблемите да бъдат отстранени”, обясни Василев.

Според него тези нарушения най-вероятно няма да променят изборния резултат, но е важно да се каже, че първата стъпка към това България да стане нормална европейска държава, е да няма такива нарушения.

Кирил Петков също взе думата и благодари на избирателите на ПП-ДБ.

“Нашето решение, че няма да подкрепим ГЕРБ е на база на ценности и това, което видяхме в миналия парламент и това, което видяхме по време на тези избори виждаме именно тези различия. Българските граждани трябва да знаят, че което обещаем, ще го спазваме. Ще работим по политики с всички партии и ще говорим с всички тях, като се започне с бюджета. Той не може да бъде заложник за разговорите с партиите.

Трябва да бъде приет максимално бързо. Нито болниците, детските градини, пенсионерите и бизнесите могат да чакат. Цените на храните – заявихме, че ще работим за нова стратегия за българското земеделие. Ще говорим с всички партии по тази тема. Еврозона и Шенген – Шенген е приоритет и видяхме, че може да се случи тази година, ако имаме ясни общи действия по тази тема”, каза още той.

“Ако не успее да се формира правителство, ще предложим наше такова с втория мандат”, увери Петков.

Преди пресконференцията на ПП-ДБ бе изхвърлен журналистът Николай Караколев. Лидерите на коалицията напуснаха залата без да отговорят на никакви журналистически въпроси. ttps://blitz.bg