Например 50 копейки през 1929 г. с изображение на селянин на трактор се оценяват на 10 милиона рубли. Тази монета от петдесет копейки е изсечена от купроникел като пробна бройка. Няма други такива монети в света. През 2011 г. на търга на Знак това копие беше продадено за 10 милиона. Така реалната стойност на някои редки съветски монети е с порядък по-висока от номиналната им стойност поради тяхната уникалност и историческа стойност. Колекционерите са готови да платят много пари за такива неща.

  • Най-скъпите монети на СССР

Когато става въпрос за най-скъпите монети на СССР, неспециалистите вдигат рамене. Какво интересно може да се издаде в едно стандартизирано общество. Освен само юбилейни и възпоменателни серии и банкноти от благородни метали.

Но нумизматите знаят, че в историята на сеченето на пари има много от най-редките и скъпи монети на СССР, за които мечтаят най-добрите колекционери в света.

Цената на уникалните копия непрекъснато расте, нови, неизвестни досега копия,  навлизат на пазара от сандъците на баба и албумите на дядо, така че е много трудно ясно да се изберат 10 или 5 от най-скъпите монети на СССР. Възможно е класиране на стойността само за кратък период преди следващия търг.

Но нека да разгледаме известните копия на най-скъпите монети на СССР според годините, в които са издадени.

Предвоенни монети

Списъкът започва с 10 рубли от 1923 г. или “Златни червонци”. Произведена е в монетния двор в Санкт Петербург от 1923 до 1924 г. за външноикономическа дейност. Тиражът възлиза на 2 750 000 рубли. Но монетата не беше търсена и цялата партида беше изпратена за претопяване.

Броят на оставащите копия е неизвестен. Нумизматите са готови да платят 170 хиляди рубли за такава рядкост.

 

1925 г. даде на света две уникални монети.

Това са 2 копейки през 1925 г. Смяташе се, че тази година не е издадена монета от тази деноминация. И когато бяха намерени няколко монети, нумизматите искаха да ги получат в колекциите си. Сега такова копие се оценява на 50 хиляди рубли.

 

2 копейки от 1927 г. бяха изсечени в тираж от 200 копия, така че веднага станаха рядкост. Нумизматите са готови да платят до 120 хиляди рубли за тази монета.

 

Снимки на най-скъпите ценни монети от времето на СССР в състояние на формиране са лесни за намиране в Интернет. Например, нека поставим изображение от двадесет копейки.

Най-скъпите монети на СССР от следвоенния период

5 копейки 1961 г. Сечена с три матрици за лицевата страна (№ 3, 2.1, 2.2) и две за обратната страна (А, Б).

Най-малко от всички монети са издадени 2,2-B. Те могат да бъдат закупени за 200 хиляди рубли.

 

Изненадващо е, че понякога се срещат нови редки екземпляри, които се използват от безскрупулни продавачи, предлагащи “редкости” на сравнително ниски цени.

Ето защо не трябва да купувате монети “от ръка”, по-добре е да използвате помощта на професионалисти. Например, онлайн магазинът Golden Mint House представя свои собствени копия на ценни съветски монети. Ако е необходимо, експертите ще намерят, закупят необходимата опция и ще доставят застрахования товар до всяка точка на Русия.

Паладиева монета на СССР 25 рубли „Петър | – Конвертор” 1990 г., 31,1 гр. чист паладий, проба 999

Златна монета на Русия “Да спасим нашия свят. Обикновена катерица” 2023 г., 1000 гр. чисто злато (Проба 0.999)

Стандартна цена 9 000 000 рубли.