Окръжният съд в Добрич наложи мярка за неотклонение задържане под стража на обвинен за държане и разпространение на наркотици

0
275

Окръжният съд в Добрич взе мярка за неотклонение задържане под стража спрямо А. А., привлечен в качеството на обвиняем по досъдебно производство за държане с цел разпространение и разпространение на високорискови наркотични вещества. Повдигнато му е обвинение е за това, че на 29 август т.г., в село Козлодуйци, общ. Добричка, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително, издадено по реда на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал с цел разпространение 22 пакетчета с метамфетамин – с брутно тегло 14,45 грама, и 37 пакетчета със суха тревна маса, представляваща марихуана, с брутно тегло 20,92 грама. Задържаният е обвинен и за това, че на същата дата в Добрич разпространил високорисково наркотично вещество – кокаин, с брутно тегло 1,12 грама, като го продал на едно лице.

Окръжният съд прецени, че към момента са налице всички законови предпоставки за налагане на най-тежката мярка за неотклонение. Мъжът е обвинен за евентуално извършено от него престъпление, за което е предвиденото наказание лишаване от свобода. Въпреки ранния етап на разследване по делото са събрани достатъчно данни, от които може да бъде направено обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към деянието, предмет на разследване по досъдебното производство. От доказателствата по делото съдът намира, че съществува реална опасност при по-лека мярка за неотклонение обвиняемият да се укрие, както и да въздейства върху свидетели, разпитани  или  все  още  неразпитани  по  досъдебното  производство. Според съда, обстоятелството, че обвиняемият има постоянен и настоящ адрес не изключва опасността да извърши друго престъпление, както и да се укрие, с оглед осуетяване на евентуална наказателна репресия спрямо него.

Определението на Окръжния съд подлежи на обжалване в 3-дневен срок.